Hogyan kerülhetted volna el a nyári baleseteket?


Bár a nyár papíron lassan véget ér, a meleg továbbra is velünk marad, így érdemes kiemelten odafigyelni a laptopunkra.
Hogyan kerülhetted volna el a nyári baleseteket?
2017
aug
31

Bár strandolni általában nem visszük magunkkal, a laptop így is fokozottan veszélyeztetett állatfaj a nyári melegben. A sokszor egyébként is 60-70 fokosra melegedő alkatrészeknek egyáltalán nem kedvez, ha árnyékban is 40 fok van, ráadásul az ember ilyenkor hajlamosabb fröcskölni is, és bár a hűtést kedvelik a notebookok, a vizet, esetleg ragacsos folyadékot már sokkal kevésbé.

Hogyan védekezzünk a meleg ellen
Van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, ha a nagy nyári melegben meg akarjuk őrizni a notebookunk egészségét. A legjobb, ha ilyenkor egy légkondicionált szobában vagy irodában dolgozunk rajta, hiszen itt jóval alacsonyabb a hőmérséklet, mint kint a szabad levegőn. Ha szeretnénk kint tölteni az időt, akkor tegyük azt árnyékba, hogy ne süsse közvetlenül a nap a gépet. Mivel a legtöbb ház fekete, a notebookok nagyon hamar átmelegszenek, arról nem is beszélve, hogy a kijelzőt is alig látjuk tűző napfénynél. Nyáron a szokásosnál is jóval fontosabb, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést, amit a gép biztosan nem kap meg, ha az ölünkben tartva használjuk. Nem véletlenül vannak talpak a gép alján, ezek emelik el néhány milliméterre az asztaltól, hogy legyen esélye levegőzni. Egyszerű, de annál hasznosabb tipp: ha mi pihenünk, hagyjuk a gépet is pihenni. Ha úgy érezzük, hogy melegszik a ház, kapcsoljuk ki pár percre az eszközt, hogy legyen esélye hűlni. Ha hosszú ideig használjuk a gépet, akkor érdemes beruházni egy laptophűtőbe is, ami nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakában remek szolgálatot tesz majd.

„Szervizünkben notebookok külső-belső tisztítását, a processzor újrapasztázását is elvégezzük, ami akár 30-40%-kal is csökkentheti a gép hőmérsékletét,” mondta el Gábor Norbert, a Notebookspecialista szervizes munkatársa.

Segítség, leöntöttem!
Ha nem is mindenkivel fordult elő, de egyáltalán nem ritka eset, hogy valamit beleborítunk a gépbe. Ez lehet a reggeli kávé, a gyerek teája, de beleejthetjük a billentyűzetbe a rohanva elfogyasztott ebédet is. Sokan ilyenkor azonnal leírják a gépet a veszteséglistán, pedig ha gyorsan és körültekintően járunk el, még visszaállíthatjuk az eredeti állapotot.
Az első és legfontosabb, hogy ilyenkor áramtalanítsuk a gépet: zárjunk be mindent, vegyük ki az akkumulátort, és a következő 24 órában vissza se tegyük, hogy az alkatrészeknek legyen ideje kiszáradni, és még csak véletlenül se kapjunk zárlatot. Ha valamilyen ragadós löttyöt öntöttünk a gépbe, mihamarabb öblítsük le desztillált vízzel (a kijelzőre vigyázzunk). A víz sokkal kisebb problémát jelent ilyenkor, mintha valami ragacs telepszik az alkatrészeinkre. Ha sikerült eltávolítani a billentyűzetet, akkor gyógyszertári alkohol segítségével megszabadulhatunk a gépünkbe ömlő ragadós lötty maradékától is. Ez után mindenképp hagyjuk a gépet legalább 24 órán át száradni, mielőtt csatlakoztatjuk az alkatrészeket és visszahelyezzük az akkumulátort. Ne siettessük a dolgot, mert az kárt tehet az alkatrészekben.

Szerző: Kiss Róbert