10 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a routeredből


A legtöbben eldugják egy sarokba a routerüket, aztán csodálkoznak, hogy az egyik szobában egyáltalán nincs internet. Most mutatunk néhány trükköt, amivel maximalizálhatod a routered teljesítményét.
10 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a routeredből
2017
júl
12

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamilyen érthetetlen okból leesett a jelerősség, hihetetlenül belassult a böngésző sebessége, nem töltöttek be a videók, vagy egyáltalán nem is láttuk a Wi-Fit. Ma már a munkához és a szórakozáshoz is gyakorlatilag nélkülözhetetlen az internet, így mindenki azt szeretné, ha otthoni és munkahelyi hálózata is a legmagasabb fordulatszámon pörögne, ehhez azonban be kell tartani néhány fontos szabályt, amire a legtöbben fittyet hánynak.

Elhelyezés
Ez az első és legfontosabb dolog, ami meghatározza  hálózat minőségét, a legtöbben azonban egyáltalán nem foglalkoznak vele. Különösen nagyobb házak és lakások esetén tud fájdalmas lenni, ha az épület egyik végében már egyáltalán nincs jel, de ha eldugjuk a spajzban a routert, akkor a falak egy kisebb lakás esetén is durván leárnyékolnak. Márpedig szinte biztos, hogy amikor bekötik az internetet, akkor nem megfelelő helyre kerül majd a kis doboz. Egy Wi-Fi router esetében nagyon fontos, hogy megfelelően fedje le az egész területet, ehhez pedig érdemes valahol a lakás közepén helyet találni neki. Érdemes viszonylag magasra tenni egy olyan helyen, ahol szabadon küldheti a jeleket, mert egy szekrénybe bezárva jelentősen korlátozzuk a teljesítményt. A nagyobb háztartási és egyéb elektromos gépek is bezavarhatnak, érdemes ezektől távol tartani a kis dobozt.
Ha kíváncsiak vagyunk a lefedettségre, érdemes valamilyen erre specialkizált alkalmazás, például a Heatmapper segítségével végigjárni a lakást, így megtudjuk, hol vannak az erős és a gyenge pontok, így szükség esetén beavatkozhatunk.

Frekvencia
Amennyiben újabb, kétcsatornás routert használunk és az eszközeink is támogatják, érdemes 2,4GHz-ről 5GHz-re állítani a frekvenciát. Mivel ezt a sávot jóval kevesebb eszköz használja, kisebb lesz az interferencia, így például a szomszédban használt vezeték nélküli hálózatok is kevésbé zavarnak be, ami egy társasház esetén kifejezettten fontos szempont. Emellett míg a 2,4GHz-es hálózat legfeljebb 600Mb/s-et támogat, 5GHz-en potenciálisan akár 1,3 Gb/s-et is elérhetünk. Az átállítás kifejezetten egyszerű, elég csak belépnünk a router adminisztrátori menüjébe (ennek részletei modellenként eltérőek, de a router dobozában és az interneten is találunk hozzá útmutatót), és ott kiválasztani az 5GHz-es sávot.

Válts csatornát!
Aki használt már walkie-talkie-t (vagy látta a ’90-es évek gyerekfilmjeit), az tisztában van vele, hogy ha több eszköz is ugyanazon a csatornán kommunikál, akkor azok hallják egymást és akár bele is zavarhatnak egymás dolgába. Ez pontosan így működik a routerek esetében is, ami főleg akkor zavaró, ha több szomszédunk is van. Ilyen esetben érdemes egy külső szofvter (például a Wi-Fi Stumbler vagy a Wi-Fi Analyzer) segítségével megvizsgálni, a hálózatot, hogy megtaláljuk a legkevésbé terhelt csatornát

Cseréld le az antennát!
Ha a routerünkön csak belső antenna található, érdemes lehet azt megtámogatni egy külsővel is, ezek ugyanis általában erősebb jelet küldenek. Léteznek egy és többirányú antennák is, és mivel a beépítettek általában többirányúak, érdemes „high-gain” modelleket választani, ha tényleges eredményt akarunk elérni. Mivel általában csak egy gyenge pont van lefedettség szempontjából a lakásban, érdemes az antennát ebbe az irányba fordítani, hogy megfelelően továbbíthassa a jelet. A megfelelő antennákkal kapcsolatos részletekért a router gyártójának weboldalát kell felkeresni.

Frissítsd a firmware-t!
Az összes okos eszközhöz hasonlóan itt is kulcsfontosságú, hogy mindig a legfrissebb verziószámú szoftvert futtassuk. Ez nem csak teljesítményben és sebességben jelent majd előnyt, hanem biztonságosabbá is teszi a hálózatunkat. Hogy egy ilyen frissítést elvégezni mennyire könnyű (vagy épp mennyire nehéz), az kizárólag a gyártótól függ. A legtöbb modern router adminisztréció felületében már van erre automatizált folyamat, így elég csak belépnünk és rákattintani a Firmware frissítése gombra. Ha ilyet nem találunk (ez a régebbi modelleknél fordulhat elő), akkor a javítócsomagot előbb le kell töltenünk a gyártó oldaláról és azt telepíteni.

Jeltovábbító a siker kulcsa
Elképzelhető, hogy valamiért nem tudjuk mozgatni a routert, vagy egyszerűen túl nagy a lakásunk vagy irodánk ahhoz, hogy az képes legyen az egészet lefedni. Minden routernek megvan a hatótávolsága, amin kívül azonnal elkezd csökkenni a jelerősség. Ilyenkor érdemes bevetni egy jeltovábbítót, ami képes felerősíteni a kapcsolatot. Egy jeltovábbító beszerzése akkor is jó ötlet, ha vastag falak vagy más tárgyak akadályozzák a kommunikációt. Az elhelyezésnél hasonló szempontokra kell odafigyelni, mint magánál a routernél. Mivel ez közvetlenül a routerből származó jelet lövi tovább, olyan helyet keressünk neki, ahol ezt tisztán képes fogni, ugyanakkor a lakás gyenge pontjait is kényelmesen lefedi. Nem szükséges, hogy a jeltovábbító ugyanattól a gyártótól származzon, mint maga a router, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy támogassák ugyanazt a technológiát, egy 802.11n-es jeltovábbító ugyanis jelentősen visszaveti majd a 802.11ac-s routerünk teljesítményét

Ne várjunk csodát a régi eszközöktől
Az eddigi tippek a már meglévő hardverünkből hozták ki a legtöbbet, de előfordulhat, hogy ez egyszerűen nem elég. Az ezer éves eszközöktől hiába várunk csúcsteljesítményt. A legtöbb embernek eszébe sem jut lecserélni az elektronikai eszközeit (különös tekintettel olyan másodvonalbeli dolgokra, mint a router) amíg azok tönkre nem mennek, így számos háztartásban a mai napig a mindössze 54Mb/s-et támogató, 802.11g szabványú routerek dolgoznak. Ha ezt összevetjük a modenebb 802.11n 300Mb/s-es vagy a 802.11ac 1Gb/s-es teljesítményével, akkor azonnal látszik a különbség és érthetővé válik, miért töltünk le olyan lassan az internetről. Ilyenkor érdemes azonnal váltani egy újabb modellre.
Persze az is előfordulhat, hogy nem a router, hanem mondjuk a laptopunk a szűk keresztmetszet, hiszen ha nem az elmúlt néhány évben vásárolt modellről van szó, valószínűleg nem támogatja a legújabb szabványokat. Szerencsére akkor sem kell pánikba esni, ha a gépünkben nem a legújabb integrált modem található, hiszen ilyenkor beszerezhetünk egy külső USB-s adaptert. Ezek nem kifejezetten drágák, viszont hatalmas ugrást jelentenek.

Állíts be jelszót!
Talán magától értetődőnek tűnik és a legtöbb szolgáltató már a beszereléskor beállít egy véletlenszerűen generált biztonsági kulcsot, még mindig rengeteg hálózat van mindenféle védelem nélkül, amelyekhez így bárki hozzáférhet. Ez kifejezetten fontos, hiszen egy jelszó nélküli, védtelen hálózaton bárki hozzáfér a hálózati kommunikációnkhoz, monitorozhatja a küldött és fogadott adatokat, vagy akár a gépünkön tárolt adatokhoz is hozzáférhet. Jelszót akkor is érdemes beállítani, ha egyébként semmi titkolnivalónk nincs, hiszen alapesetben bárki felcsatlakozhat és használhatja a sávszélünket, és nincs annál bosszantóbb, mint amikor valamilyen érthetetlen okból lassul be az internet, miközben a szomszéd épp filmeket tölt le a netről.

Oszd meg és uralkodj
Ha egyszerre többen is használják a hálózatot (ráadásul mindenki egészen más célra), akkor érdemes korlátozni a sávszélességet olyan módon, hogy az mindenkinek megfeleljen. Ha például valaki online játékokat játszik, streamel vagy filmet néz a Netflixen, az nem szeretné, ha a háttérben letöltők miatt akadna az egész rendszer. Szerencsére ilyenkor a Quality of Service rendszer segítségével priorizálhatunk bizonyos alkalmazásokat másokkal szemben (például a videochatelést a torrentkliensek elé helyezhetjük), így biztosan megkapják a szükséges sávszélt azok, akik megérdemlik. Persze nem mindenki lesz boldog a korlátozás miatt, de az ilyen kompromisszumok teszik élhetővé a hálózatot. A Quality of Service beállítások a router adminisztrátori menüjében találhatóak. A modernebb routerek előre definiált beállításokkal is rendelkeznek, így van Gaming és Multimedia módjuk, amiket aktiválva azonnal prioritást élveznek ezek az alkalmazások.

Indítsd újra rendszeresen!
Akárcsak a számítógépek esetén (ami nem csoda, hiszen a router gyakorlatilag egy aprócska számítógép), egy esetleges hiba esetén itt az az első kérdés” Próbálta már újraindítani?”. Előfordulhat, hogy egyszer csak minden ok nélkül elszáll az internet, ilyenkor pedig be kell másznunk az asztal alá, hogy újraindítsuk a routert. Ha ez gyakran előfordul, érdemes automatizálni a folyamatot. Ezt egy egyszerű időkapcsolós elosztóval vagy egy speciális firmware segítségével is megoldhatjuk (például DD-WRT vagy Tomato firmware), ezzel biztosítva, hogy az újraindulás észrevétlenül, olyan időben történik, amikor egyébként nem használjuk a gépet.

Szerző: Berze András