5+1 dolog, amit a jövő tartogat számunkra


Világunk egyre "okosabbá" válik, emberek, eszközök és szolgáltatások digitálisan továbbfejlesztett keverékévé. Az innovatív technológiák egyre inkább beépülnek életünk minden területére, és az átlagemberek is megtapasztalhatják az új világot, amelyben elmosódnak a határok a valódi és a digitális között. Nézzük meg, merre haladunk, miként alakul a jövő!
5+1 dolog, amit a jövő tartogat számunkra
2016
nov
11

Íme öt terület, amelyen fejlődés várható:

1. Innovatív okostelefonok
Bár a Google lefújta Ara projektjét, a moduláris okostelefonok fejlesztéséről, a Samsung Galaxy Note 7 nagyot bukott, a vállalat mégis nagyot villanthat 2017-ben hajlékony mobiljaival. A Galaxy X néven futó eszköz 2017 elején kerülhet bemutatásra, és az egész világot elvarázsolhatja. A teljesen új felépítés és belső algoritmusok által a telefon ugyanis hajlíthatóvá válik.

2. Virtuális és augmentált valóság
A virtuális valóság (VR) és az augmentált valóság (AR) teljesen átalakíthatja azt, ahogy az emberek kapcsolatba lépnek egymással és a számítógépes eszközökkel. A VR például nem csak játékra lesz használható, hanem elképesztően sok hasznos alkalmazási területen is teret nyerhet magának, ahogy erről korábban írtunk is ITT. Az AR a valódi és a virtuális világ összeolvasztásával hasonlóan nagyszerű távlatokat nyithat a grafikák megjelenítésével valódi tárgyakon, mint például rejtett vezetékek megjelenítése egy falon.

3. Egyre okosabb alkalmazások
Az intelligens alkalmazások közé tartoznak például a virtuális személyi asszisztensek (VPA-k), amik nagyban megkönnyíthetik mindennapi feladatainkat, és átalakíthatják a munkahelyeket (pl.: az emailek fontossági sorrendbe való rendezése által), használóit pedig még hatékonyabbá teheti ezáltal. A közeljövőben érkező ilyen és ehhez hasonló alkalmazások már-már mesterséges értelemnek mondhatóak, mint például a Google automatikus válasza a kapott emailekre.

4. Mesterséges értelem és tanulásra képes gépek
A mesterséges értelem és a gépek tanulása a mély tanulás, a semleges hálózatok és a természetes nyelvfeldolgozás által hamarosan összetettebb hálózatokra is kiterjedhet, amelyek értenek, tanulnak, előrejeleznek, alkalmazkodnak, és nagy valószínűséggel önállóan működnek majd. A rendszerek képesek lesznek a tanulásra, ami alapján megváltoztathatják a viselkedésüket, jóval intelligensebb eszközöket és programokat létrehozva. A kiterjedt párhuzamos feldolgozás, a fejlett algoritmusok és a nagyméretű adathalmazok kombinációja hívta életre ezt az új korszakot.

5. Intelligens eszközök
 

Az új eszközök három fő kategóriába sorolhatóak: robotok, drónok és önjáró járművek. Minden típus egyre nagyobb térhódításnak örvendhet majd a jövőben, a piac egyre nagyobb részét felölelve. A fejlődéssel ezek az eszközök idővel az együttműködés irányába tolódnak majd, amely során az intelligens eszközök kommunikálnak majd egymással, azon dolgozva, hogy együtt hajtsák végre a feladatokat. Ezek közül az egyik ékes példa az a robotséf, amely robotikus kezeivel 2000 ételt tud elkészíteni, egy profi séf mozdulatait lemásolva. A jövőben ennek az eszköznek köszönhetően akár mobilunkról is elintézhetjük, hogy mire hazatérünk, kész vacsora várjon minket otthon. Az eszköz 20 motorral, 24 izülettel és 129 szenzorral utánozza le egy emberi kéz mozgását.

Az eszköz, amelynek köszönhetően fát ültethetünk elhunyt szerettünkre
 

Hamarosan búcsút inthetünk a koporsóknak, jönnek az óriási kapszulák, amik fává változtatják elhunyt rokonainkat. Higyj bármiben, ha hiszel a halál utáni életben, ezek az organikus "temetőkapszulák" kicsit megnyugtatóbbá teszik a halál gondolatát. Jönnek tehát a sírkövek helyett a fák, a lehangoló temetők helyett pedig hamarosan erdőkbe járhatunk emlékezni.

Szerző: Kiss Róbert

samsung galaxy note | robotok | okosotthon | innováció