A jövő már a kezünkben


Szeptember elején került megrendezésre az év egyik legnagyobb elektronikai expója, az IFA 2016, ahol számos lenyűgöző kütyüt mutattak be a gyártók. Ezekből szemezgetünk most.
A jövő már a kezünkben
2016
okt
06

A laptopok, táblagépek, okostelefonok, viselhető kütyük, tévék és egyéb “okosított” háztartási gépek szerelmeseinek idén is korábban jött a karácsony, a szeptember elején Berlinben megrendezett eseményen ugyanis több tucat fantasztikus készülékről rántották le a leplet a gyártók.  Szinte az összes márka képviseltette magát, és bár számos eszköz esetében már csak a hivatalos megerősítésre vártunk, bizony bőven akadtak meglepetések, így nem egyszer a padlóról kellett összeszednünk az állunkat. Ezekből szedtünk össze most néhányat, nem feltétlen fontossági sorrendben.

Acer Predator 21 X

A gamer notebookok alapjáraton is eléggé megosztják a közönséget, hiszen míg egyesek mindent megadnának egy ilyen masináért, mások hatalmas pénzkidobásnak tartják őket. Az Acer mérnökei most egy olyan gépet dobtak össze, amit pusztán a technikai részletekre hagyatkozva akár mesterműnek is hívhatnánk, de a valóság az, hogy valószínűleg az egész világon csak egy maréknyi vásárló fog pénzt adni ezért a szörnyetegért.

Az Acer Predator 21 X a villág első hajlított kijelzőjű notebookja, amely egy 2560 x 1080-as felbontású IPS panelt kapott. A motorháztető alatt a világ legerősebb videokártyájából, a GTX 1080-ból rögtön 2 is dübörög 64GB RAM társaságában. Ha mindez nem lenne elég, kapunk többek közt egy mechanikus billentyűzetet, egy numpadként és touchpadként is funkcionáló, megfordítható panelt, és egy 4.2-es hangrendszert is. A 8 kilós monstrum árát egyelőre nem árulták el, de nem is biztos, hogy egyáltalán kíváncsiak vagyunk rá.

Lenovo Yoga Book

A Lenovo egyáltalán nem számít újoncnak a 2-in-1 gépek piacán, de most valami egészen meglepővel rukkoltak elő. A Windows 10-es és androidos kiadásban is megjelenő Yoga Book egy átalakítható táblagép, ami egy kifejezetten elegáns, vékony házat kapott. Szerencsére ez sem akadályozta meg a mérnököket abban, hogy egy 15 órás üzemidőt kínáló akksit és Dolby Atmos hangszórókat rejtsenek a tabletbe.

A Yoga Book igazi különlegessége a billentyűzetben rejlik, ami a szokásos kialakítás helyett csak egy sima felület, vagyis egyáltalán nincsenek fizikai gombok.  Itt jelenik meg az érintésérzékeny Halo Keyboard, amely a lenyomott billentyűkről haptikus visszajelzést (rezgés) küld a felhasználónak. Az érintésérzékeny felületre egy speciális tollal akár rajzolhatunk is, ilyenkor jegyzettömbként vagy digitalizáló táblaként működik. A firkáláshoz akár egy szimpla golyóstollat is használhatunk, de ilyenkor azért érdemes egy papírral letakarni a rajztáblát, ha nem akarjuk összefirkálni, rosszabb esetben tönkretenni az 500 eurós táblagépünket.

ASUS ZenBook 3

Az expón sétálgató Apple rajongók egy pillanatra akár azt is hihették volna, hogy a legújabb MacBook mosolyog rájuk az ASUS standjánál, a ZenBook 3 nem titkolt célja ugyanis, hogy konkurenciaként lépjen fel az almás gépek ellen. A masina nemcsak könnyebb (mindössze 910 gramm), hanem vékonyabb is a legújabb MacBooknál, de még így is sikerült olyan extrákat belezsúfolni, mint a törésálló Gorilla Glass 4 borítás, vagy a billentyűzet háttérvilágítása, ami közel sem olyan lapos, mint az Apple gépe esetében.

De nemcsak a külcsín, a belbecs is prémium: a ZenBook 3-ba a Core i7-es processzor mellett 16GB 2133MHz-es LPDDR3-as RAM-ot és 1TB-os PCIe SSD-t szereltek, így az alumínium házat kinyitva másodperceken belül menetkész állapotban van a villámgyors ultrabook. Sajnos a vékony kialakítás miatt a legtöbb csatlakozóról le kell mondanunk, de így is találunk 3,5mm-es jacket, nem úgy, mint az iPhone 7-en.

 Logitech M330 Silent Plus

A Logitech sosem gyártott unalmas egeret, a vállalat mindig is kereste az innovatív megoldásokat. Nem volt ez másként a Berlinben bemutatott rágcsálók esetében sem, ahol rögtön három új eszközt próbálhattak ki a látogatók. A Silent Plus családot a kétkezes M220 és a jobbkezes M330 alkotják, melyek különlegessége, hogy gyakorlatilag teljesen hangtalanul működnek.

A gyártó 90%-os zajcsökkentést ígér, aminek köszönhetően egy ilyen eszköz tökéletes lehet azoknak az egyetemistáknak, akik a könyvtárban vagy az előadásokon is előszeretettel kattintgatnak, de nem szeretnék, hogy emiatt rosszallóan nézzenek rájuk a többiek. Az 1000 dpi-s szenzor talán nem elégíti ki minden játékos igényeit, de a hétköznapi feladatok ellátásához tökéletes.

Szerző: Berze András

zenbook | lenovo yoga | digitális tábla | asus | acer predator