A kínai már nem gagyi


Sokan még mindig a gyenge minőséggel azonosítják a Kínából érkező dolgokat, az okostelefonok piacán azonban egy egészen más trend alakult ki az elmúlt években, így nem véletlenül lettek egyre népszerűbbek ezek a mobilok.
A kínai már nem gagyi
2017
máj
23

Csak azért, mert valami olcsó, még nem kell silány minőségűnek lennie. Erre nagyon jó példa a Kínában készített okostelefonok esete, amelyek gyártói néhány év alatt a semmiből a világ legnagyobbjai közé küzdötték fel magukat, köszönhetően az alacsony árcímkével érkező, de kifejezetten mutatós és komoly teljesítményre képes okostelefonjaiknak. A Huawei ma már a világ harmadik legnagyobb gyártója, csúcsmobiljaik pedig simán felveszik a versenyt a Samsung zászlóshajóival, de ott van az Oppo, a Vivo, a Xiaomi, a OnePlus, a Meizu, vagy épp az Elephone is.

Ezek nagy részéről itthon még csak kevesen hallottak, pedig éves szinten több tízmillió készüléket értékesítenek. A kezdeti lendületet nyilván annak köszönhetik, hogy az anyaországban és Indiában hatalmas népszerűségnek örvendenek, de az elmúlt években nyugaton is egyre többen választják ezeket a márkákat, sokszor még úgy is, hogy azoknak nincs hivatalos képviselete az országban. Ilyenkor nyilván már hozzájutni is nehezebb a készülékekhez, hiszen valamilyen internetes platformon kell beszereznünk őket, márkaszerviz vagy bármilyen képviselet nélkül pedig egy esetleges meghibásodás vagy bármilyene egyéb probléma esetén is gondban lehetünk. Szerencsére ezeket a nehézségeket egyre több viszonteladó vállalja magára, így ma már könnyen és olcsón juthatunk ezekhez a telefonokhoz úgy, hogy a garanciáról sem kell lemondanunk.

És hogy miért érdemes ezek közül a márkák közül választani? Elsősorban a remek ár/érték arányuk miatt. Jóval a szokásos ár alatt, már pár tízezer forintért találunk olyan modelleket, amelyek régimódi műanyag hátlap helyett elegáns fém borítással érkeznek, és olyan extrákat tartalmaznak, mint az ujjlenyomat-olvasó a vezeték nélküli töltés vagy az USB Type-C csatlakozó. Nem mehetünk el a kiemelkedő teljesítmény mellett sem, ezek a modellek ugyanis általában már az 50-60 ezer forintos árkategóriában olyan specifikációval érkeznek, amivel az ismertebb márkák, mint a Samsung vagy az LG modelljei csak bőven 100 ezer forint felett rendelkeznek. Nem feltétlen kell egy  vagyont fizetnünk, ha 3-4GB RAM-mal szerelt okostelefont szeretnénk. De nem csak privát használatra, hanem céges telefonnak sem utolsóak ezek a készülékek, köszönhetően annak, hogy gyakorlatilag az összes készülék, még a belépő szintű modellek is Dual-SIM támogatással érkeznek, vagyis képesek egyszerre két kártyát is kezelni, így nincs szükség arra, hogy több telefont hordjunk magunknál.

Az Elephone készülékei immár nálunk is kaphatóak, a belépő szintű Elephone S1 modelltől egészen a felső kategóriás Elephone P9000-ig amely remek teljesítménye és full extrás felszereltsége ellenére is jóval 100 ezer forint alatt kapható.

Szerző: Berze András