Az SLI-s gépek előnyei és hátrányai


Ha valaki a legjobb teljesítményű gamer notebookot keresi, ami képes felvenni a versenyt az asztali gépekkel is, az sok esetben a több GPU-val szerelt masinákban találja ezt meg. De mi is az az SLI, hogyan működik, és egyáltalán mire számíthat az, aki ilyen gamer notebookot választ? Most minden kérdésre megadjuk a választ.
Az SLI-s gépek előnyei és hátrányai
2017
aug
07

Mi az az SLI?
A Scalable Link Interface, vagyis SLI az Nvidia szabadalmazot megoldása, amely lehetővé teszi, hogy egy gépben több videokártya is dolgozzon. A notebookokban ez általában kettőt jelent, de asztali gépek esetén akár négy videokártyát is beszerelhetünk a házba.

Hogyan működik az SLI?
A gépünkben található két grafikus chip lehetővé teszi, hogy a rendszer felossza a feladatokat ezek között, ezáltal nagyobb teljesítményt érjünk el. A kép egyik részét az egyik kártya, a másik felét a másik kártya renderelni. Ez működhet ilyen egyszerűen vertikális felosztásban, de akár változó frame-ekkel is, amikor képkockánként cserélődik, hogy épp melyik GPU képét jelenítjük meg. A grafikus chipek egy speciális csatlakozón, az SLI hídon keresztül kommunikálnak egymással.

Kinek való az SLI?
Az ilyen laptopok általában az asztali gépek helyetessítői, ami egyben azt is jelenti, hogy a szokásosnál jóval magasabb a fogyasztásuk és a méreteik miatt a hordozhatóságuk is korlátozott. Mivel az SLI előnyei elsősorban a videojátékoknál jelennek meg (hiszen ezek terhelik a legjobban a GPU-t), az ilyen notebookok elsősorban azoknak ajánlottak, akik egy combos gépet akarnak mozgatni két játéktér, mondjuk a nappali és a hálószoba között. Ha valaki utazás közben akar játszani, annak a gép súlya és az üzemidő rövidsége miatt nem feltétlenül érdemes SLI-s gépet választania.

Mennyivel jobb a teljesítmény?
Hogy mekkora az ugrás egy normál és egy SLI-s gép között, az attól is függ, hogy az adott folyamatban mekkora szerepe van a grafikus chipnek. Bizonyos esetekben akár meg is duplázhatjuk a teljesítményt, de sok esetben egy idő után a processzor lesz a szűk keresztmetszet, így hiába lenne még extra kakaó a grafikus chipben, egyszerűen nem tudjuk kihasználni. Ha a játék rengeteg nagy felbontású textúrával, fejlett fény- és árnyékhatásokkal dolgozik, akkor az SLI komoly előnyt jelent. Ha viszont a procedurális világgenerálás, vagy bármilyen olyan folyamat áll a középpontban, ami nem kifejezetten a grafikus részt érinti, akkor nem látunk majd akkora ugrást a teljesítményben. Bizonyos esetekben akár az is előfordulhat, hogy a két folyamat során a két GPU egyszerűen nem tud megfelelően összedolgozni, ilyenkor pedig akár csökkenhet is a képkockaszám, de ez azért ritkán fordul elő.

Ilyenkor a VRAM is duplázódik?
A VRAM a videokártyán található memória, ami ebben az esetben nem duplázódik meg. A folyamat során a kártyák nem képesek pusztán a saját memóriájukból dolgozni, így gyakorlatilag lemásolják az ott tárolt adatokat a másikra is.

Mi a különbség az SLI és a Crossfire között?
Az SLI az Nvidia grafikus chipjeinél használt technológia, amihez nagyon hasonlóan működik az AMD saját megoldása, amit CrossFire néven emlegetnek. Ez egy kicsit nagyobb rugalmasságot enged a felhasználóknak, így nem csak szigorúan ugyanazok a kártyák kapcsolhatóak össze, hanem általában ugyanabba a szériába tartozók. Emellett az SLI egy több monitoros gép esetén csak ugyanazt a felbontást teszi lehetővé minden kijelzőn, míg egy CrossFire rendszer képes ezeket külön is kezelni.

Két GPU tényleg jobb mint egy?
Az SLI-ket úgy tervezték, hogy jelentős teljesítménybeli növekedést produkáljanak azzal, hogy megosztják egymás közt a feladatokat. Sajnos vannak olyan korlátok, amelyek miatt nem minden esetben érünk el kétszer akkora teljesítményt. Ha egy adott teljesítményt szeretnénk elérni, akkor azt általában célszerűbb egyetlen high-end kártyával megtenni, mint két középkategóriással, így az SLI gépek akkor emelkednek ki igazán, amikor jobb teljesítményt akarunk elérni, mint amit egyetlen csúcskártyából ki lehet hozni. Egyetlen kártya mindig hatékonyabban renderel majd, mint két párhuzamosan dolgozó modell és a drivereket is ezekhez optimalizálják, de ha nem érjük be a csúcsteljesítménnyel sem, akkor kétségtelenül az az irány, amerre indulnunk kell.

Végszó
Egy SLI-vel szerelt rendszer remek módja annak, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki egy gamer notebookból. Akár Full HD-ban akár 4K-ban akarunk játszani, az SLI biztosítja majd a legmagasabb képkockaszámot. Ha viszont csak középkategóriás gépben gondolkozunk, akkor a hátrányok utolérik az előnyökat, és rövid úton a processzor is visszatartja majd a teljesítményt. A legtöbb játékosnak nem feltétlenül van szüksége SLI-re, de aki a legjobbat akarja és hajlandó is extra pénzt fizetni a teljesítményért, annak érdemes lehet befektetni egy ilyen gépbe.

Szerző: Kiss Róbert