Ezeket az ingyenes programokat telepítsd az új gépedre


Nem kell egy vagyont elkölteni ahhoz, hogy minden extrát felpakoljunk a gépre, amire csak szükségünk lehet a hétköznapok során.
Ezeket az ingyenes programokat telepítsd az új gépedre
2017
szept
26

A jogtiszta szoftverek bizony nem olcsók, és könnyen megütheti a bokáját, aki nem ilyeneket használ, különösen vállalati környezetben a céges gépen, és akkor arról nem is beszéltünk, hogy milyen egyéb veszélyeket hordoznak magukkal a tört programok. Szerencsére nem kell több tízezer forintért megvásárolnunk a kép- és szövegszerkesztő programokat, különösen akkor, ha nem akarunk minden fukciót használni. Egy grafikusnak értelemszerűen szüksége van mondjuk Photoshopra, de a legtöbb dolgot egy ingyenes alternatíva is képes elvégezni. Manapság teljeskörűen felszerelhetjük a gépünket anélkül, hogy egy forintot is költenénk. Mutatjuk is, merre érdemes indulni:

Antivírus: BitDefender Antivirus Free
A Windows 10 már saját, beépített antivírussal érkezik, ami egy egész sokoldalú program, de ígyis megvannak a korlátai. A Defender népszerűsége csak tovább növeli a veszélyt: ha senki nem váltana külső vírusirtókra, akkor előbb-utóbb monopol helyzetbe kerülne a Microsoft megoldása, amivel azonnal a hackerek célkeresztjében találná magát. Emellet nem is rendelkezik annyi extra funkcióval, mint számos ingyenes megoldás, például a BitDefender. Ez egy teljeskörű online védelmet biztosító szoftvercsomag, amely a vírusok, zsarolóvírusok, spyware-ek és malware-ek ellen is védelmet nyújt. Gyakorlatilag mindent felismer, és teljesen automatikusan dolgozik: a telepítés után hozzá sem kell nyúlnunk, akkor is biztonságban tudhatjuk a gépünket.

Backup: EaseUS TODO Backup
Remélhetőleg sokáig nem lesz szükség arra, hogy egy végzetes hiba miatt visszaállítsuk a gépünket egy korábbi állapotra, de a mondás is úgy tartja, hogy jobb félni, mint megijedni. A katasztrófát okozhatja egy vírus, egy pohár kávé, amit beleborítottunk a gépbe, vagy egy egyszerű meghibásodás is. Az ilyen katasztrófák ellen egyetlen módon védekezhetünk: ha készítettünk biztonsági másolatot a rendszerről, amit vissza tudunk állítani. Az EaseUS egy pontosan erre a célra kitalált ingyenes szoftver, amivel általunk kiválasztott fájlokról, vagy akár egész particiókról is készíthetünk biztonsági másolatot. Akár időzítést is beállíthatunk, így a program rendszeresen elvégzi a feladatát anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk, vagy hozzá kéne nyúlnunk. Miután rögzítette az adatokat, még a gépünket is kikapcsolja. Nyugodtabban alszik az ember, ha egy ilyen rendszer őrködik az adatai felett.

Böngésző: Google Chrome
A Windows 10-es gépekre alapjáraton a Microsoft saját böngészője, az Edge van telepítve, és bár ez rengeteget fejlődött az Internet Explorerhez képest, még mindig nem az igazi. Persze egész gyors, támogatja a plugineket és még Cortana integrációval is rendelkezik, de sokoldalúságban meg sem közelíti mondjuk a Google megoldását. Ha valaki Androidos telefonnal és Gmail címmel is rendelkezik, akkor a Chrome a legjobb választás, hiszen egy rendszerből kezelhetjük a teljes ökoszisztémát. Ha a régi gépünkön is ezt a böngészőt használtuk, akkor a bővítményeket, keresési előzményeket, könyvjelzőket és minden egyebet automatikusan megkapunk, amikor az új gépen elindítjuk a programot. Ennél kényelmesebb nem nagyon lehetne a dolog.

Biztonságos böngésző: TOR
Nemrég már foglalkoztunk azzal alaposabban, hogy hogyan lehet úgy böngészni a neten, hogy az ember ne hagyjon maga után digitális lábnyomot. A Firefoxra építő, de teljesen átdolgozott TOR böngésző titkosítja az adatainkat, így még az internetszolgáltatónk se tudja, hogy milyen oldalakat látogattunk meg. Különösen hasznos, ha nyilvános Wi-Fi hálózatot használunk, vagy fontos adatokkal dolgozunk, például különböző bankszámlákat kezelünk.

Irodai programcsomag: WPS Office Free
Amennyiben a Windowsos laptopunk Microsoft Office-szal vagy Office 365 előfizetéssel érkezik, akkor ezt a lépést át is ugorhatjuk, de akkor sem kell kétségbe esni, ha nem kaptunk szövegszerkesztőt, hiszen rengeteg ingyenes alternatíva létezik. Korábban a LibreOffice volt az egyik legnépszerűbb ezen a téren, a WPS Office fejlesztői azonban számos változtatás eszközöltek a saját programcsomagjukban, aminek köszönhetően egy kifejezetten kellemes kezelőfelület, rengeteg extra funkció, és egy gyakorlatilag minden kiterjesztést támogató architektúra várja a felhasználókat.

Képszerkesztő: GIMP
Akár csak egy egyszerű átméretezésről, vagy komolyabb retusálási feladatokról van szó, a GIMP az egyik legjobb választás. A teljesen ingyenesen elérhető program magyar nyelven is használható, így nem kell grafikusnak lenni ahhoz, hogy az ember eligazodjon a menüben. A kezelőfelület talán nem annyira letisztult, mint a fizetős szoftverek esetében, de így is gyakorlatilag bármilyen feladatot el tudunk vele végezni, a rengeteg bővítménynek köszönhetően pedig extra tulajdonságokkal is felvértezhetjük. Emellett jóval alacsonyabb a gépigénye, mint a durva programoknak, így gyengébb hardverrel szerelt gépeken is viszonylag gyorsan betölt.

Médialejátszó: VLC Media Player
A Windows 10 beépített lejátszója majdnem mindenre elég, de miért érnénk be kevesebbel, amikor az egyik legjobb program teljesen ingyenesen elérhető? A nyílt forráskódú VLC annak köszönheti népszerűségét, hogy gyakorlatilag bármilyen kiterjesztést lejátszik külső codec telepítése nélkül, még a hibás fájlokat is elindítja, sőt, konvertálni is képes. Emellett játszhatunk a különböző csúszkákkal és filterekkel, de támogatja a beépülő plugineket, sőt, a böngészős intergrációt is. Aki egyszer kipróbálja a VLC-t, soha nem akar majd váltani.

Szerző: Berze András