Gamer laptop, ha komolyan gondolod


A Republic of Gamers család neve mára egyet jelent a minőséggel, de a GL502-es széria még a branden belül is képes kiemelkedőt nyújtani.
Gamer laptop, ha komolyan gondolod
2016
okt
18

Csúcskategóriás notebook vásárlása előtt érdemes alaposan mérlegelni a lehetőségeinket, hiszen ezek a gépek alapjáraton sem kifejezetten olcsóak, de a felszereltségtül függően még családon belül is lehetnek érezhető különbségek.

Minden GL502-es modell hatodik generációs Intel Core i7-es processzorral és Nvidia GeForce videokártyával érkezik, utóbbi téren azonban már lehetnek eltérések attól függően, hogy pontosan melyik notebookot választjuk. Egyikkel sem tudunk igazán mellélőni, hiszen már a „leggyengébb” változatba kerülő GTX 970M-et is a csúcskártyák közt tartjuk számon, de ha valaki nem érné be ennyivel, az választhat akár 980M-mel szerelt modellt is.

Ez a hardver már nemcsak a legújabb játékok futtatásához elegendő, hanem olyan extra feladatokat is képes ellátni, mint mondjuk az adott játék élő közvetítése.

Mivel DDR4-es memóriából akár 16GB is lehet a motorháztető alatt, a komolyabb kép- és videoszerkesztők vagy modellező programok sem jelentenek kihívást, így bár az ASUS elsősorban a gamereket vette célba, akkor is érdemes lehet elgondolkozni egy ilyen notebookon, ha valakinek a munkához van szüksége kimagasló teljesítményre.

Ha már a képszerkesztésnél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a 15 hüvelykes IPS panel mellett sem, amely még éles szögből is jól látható, éles színekkel dolgozik. A választás lehetősége itt is megadatik, hiszen ha valaki kevesellné a Full HD felbontást, az UHD kijelzős változatban is beszerezheti a GL502-t. Közvetlen a kijelző fölött helyezkednek el a mikrofonok, amelyek kiszűrik a külső zajokat, így még egy hangosabb teremben is problémamentesen beszélgethetünk másokkal, legyen szó hatalmas LAN party-ról vagy épp konferenciabeszélgetésről.

Amikor notebookot választunk, akkor általában kompromisszumot kell kötnünk a teljesítmény és a mobilitás közt, hiszen a komolyabb alkatrészek csak egy vaskosabb, nehezebb házba férnek be.

Az ASUS mérnökei igyekeztek a lehető legkisebb helyre bezsúfolni a GL502 hardverét, így a notebook lecsukott állapotban sincs 2,5 centiméter magas, és a súlya is csak 2,2 kilogramm.

Ezzel együtt szerencsére nem kell lemondanunk a legfontosabb csatlakozókról sem, a HDMI mellett Mini Display, USB 3.0 és USB Type-C csatlakozót is találunk a gép oldalán. A kívül-belül minőségi kialakításhoz hozzátartozik a szálcsiszolt alumínium ház, a Bang&Olufsen által gyártott hangrendszer, a LED háttérvilágítással rendelkező billentyűzet és a beépített SSD is.

Az ASUS ROG GL502-es modellek nyilvánvalóan nem olcsók, de ha nem akarunk kompromisszumokat kötni a legújabb videojátékok esetében sem, vagy a munkánkhoz van szükségünk egy bivalyerős gépre, annak érdemes alaposan szemügyre venni ezeket a notebookokat.
 

Szerző: Berze András

notebook vásárlás előtt | asus gamer laptop