Gamer notebook munkára?


Van-e értelme gamer laptopot vásárolni, ha egyébként nem szoktunk játszani? Milyen előnyökkel jár egy ilyen masina? Alaposan körüljártuk a témát.
Gamer notebook munkára?
2017
okt
13

A legtöbben szeretik jól elkülöníthető halmazokba rendezni a notebookokat úgy, hogy még csak véletlenül se legyenek közös elemek. A gamer notebook a játékosoknak van, a business gépek meg az üzletembereknek. De ahogy azt már korábban is említettük itt a blogon, egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy valaki hétköznapi használatra egy üzleti notebookot válasszon magának. Ha belefér a büdzsébe, akkor csak profitálni fogunk az erősebb hardverből, minőségi anyaghasználatból, extra szolgáltatásokból és hosszabb garanciából. De mi a helyzet a gamereknek szánt gépekkel? Csak videojátékokhoz használhatóak, vagy egyébként is kiaknázható a bennük rejlő potenciál? Vegyük sorra, milyen előnyökkel jár egy ilyen gép.

Sebesség
Mindenkivel előfodult már, hogy hirtelen volt szüksége a gépére, mert gyorsan fel akart írni valamit, el kellett küldenie egy levelet vagy meg akart mutatni egy képet, de a bekapcsoló gomb megnyomása után még percekig malmozott, mire felállt a rendszer. Számtalanszor elmondtuk már, és ehhez továbbra is tartjuk magunkat: ha az ember egyszer kipróbálja az SSD-t, soha nem akar visszatérni a hagyományos merevlemezekhez. Ennek és az átlagnál magasabb RAM kapacitásnak (általában 16 GB kerül a gamer notebookokba, de előfordulnak 32 vagy 64 GB-tal szerelt darabok is) köszönhetően nemcsak az operációs rendszer, hanem a különböző programok is villámgyorsan betöltenek, így nem fogunk egész nap értékes másodperceket, esetenként perceket vesztegetni. Csak megnyomjuk a gombot, és már bele is vághatunk a munkába.

Anyaghasználat
Ezeket a gépeket általában strapabíróra tervezik. Egyrészt mert ha egy gamer notebookot választ, akkor általában magával is akarja az vinni szinte mindenhová, és egyik gyártó sem szeretné, ha a sok utazás miatt idő előtt mondana csütörtököt a saját terméket. Másrészt ezek a laptopok általában komoly fizikai terhelésnek vannak kitéve kívülről és belülről egyaránt. A magas grafikai beállítások megterhelik, túlhajtják, felforrósítják a hardvert, így ezek a gépek fel vannak készítve arra, hogy az ilyen helyzetekben is megfelelően hűtsék a rendszert. Emellett a legjobbakkal is előfordul, hogy a kelleténél erősebben nyomják a gombot vagy felbosszantják magukat játék közben, és esetleg oda is csapnak a klaviatúrára. Ilyenkor nem kell attól tartanunk, hogy a szélrózsa minden irányába repülnek majd a gombok, mint ahogy történne az az olcsóbb gépek esetében.

Időtállóság
Laptopvásárlásnál általában az is szempont, hogy a masina jövőbiztos legyen, és ne kelljen a következő 1-2 évben lecserélni az elavult technológiák, csatlakozók vagy egyéb aspektusok miatt. A gamer gépeket általában a legújabb megoldásokat felhasználva alkotják meg a mérnökök, vagyis villámgyors meghajtókkal, nagy felbontású kijelzővel, rengeteg hasznos, gyors adatátvitelt lehetővé tevő csatlakozóval szerelik őket. Mivel napjaink legkomolyabb játékaira vannak felkészítve, még 5-6 év múlva is kényelmesen megbirkóznak majd a legkomolyabb irodai alkalmazásokkal is.

Sokoldalúság
Bár a gamer notebookokat általában high-end hardverrel szerelik, a gyártók is tisztában vannak vele, hogy a számítástechnika a világ leggyorsabban fejlődő iparága, és lehet, hogy ami ma még bőven elég teljesítményt nyújt, az egy év múlva már simán csak középkategóriás lesz. A notebookok felépítése általában elég zárt, de minimális fejlesztésre van lehetőség. Erre az aspektusra külön figyelmet fordítanak a gamer gépek gyártói, hiszen tisztában vannak vele, hogy több RAM-ra vagy egy nagyobb SSD-re bármikor szüksége lehet a felhasználónak. Éppen ezért úgy alakiítják ki a gépeket, hogy ezeket az alkatrészeket könnyebb legyen cserélni, bővíteni, fejleszteni.

Gamer notebook mint munkaállomás?
A 3D tervezéssel és videovágással foglalkozó szakemberek általában vagy egy csúcskategóriás Apple MacBook Prót, vagy egy direkt erre a célra készült notebookot választanak, mint például a  Dell Precision családja vagy a Lenovo Thinkpad P szériája, amelyekben Nvidia Quadro GPU dolgozik. Az ezekbe a gépekbe kerülő hardverek teljesen más szempontok szerint vannak optimalizálva, így saját területükön soha nem fogja megverni őket egy gamer laptop. Viszont képes elképesztően közel kerülni hozzájuk teljesítményben, miközben játékra is alkalmas, ami a specializált munkaállomásokról és MacBookokról nem mondható el. Nyilván érdemes alaposan szétnézni a piacon, a gamer gépekbe ugyanis rengeteg olyan extrát is beépítenek, amelyekkel a fiatalabb generációt próbálják meg lenyűgözni, és lehet, hogy furcsán forgatják majd a szemüket a kollégák az irodában, ha egy szivárványszínben villódzó billentyűzeten próbáljuk meg begépelni az Excel táblák tartalmát. Azonban ha a munka mellett csak néha-néha egy kicsit lazítanánk is valamilyen játékkal, már érdemes lehet gamer laptopot választani.

Szerző: Berze András