Képes-e egy Samsung Galaxy Note 8 kiváltani egy laptopot?


 A phabletek gyakorlatilag mozgó irodaként funkcionálnak, és rengeteg feladat elvégzésére képesek. De vajon képesek teljes egészében helyettesíteni egy notebookot?
Képes-e egy Samsung Galaxy Note 8 kiváltani egy laptopot?
2017
okt
06

Hiába szeretjük a különböző kütyüket, azért nem akarunk mindig egy tucat dolgot magunkkal cipelni. Erre a gyártók is rájöttek, éppen ezért próbálták meg a termékeiket minél sokoldalúbbra megalkotni. Ennek legegyszerűbb példája az mp3 lejátszók nyugdíjba vonulása, de a táblagépek és notebookok ötvözésére törekvő hibridek is ezt a vonalat képviselik. Az okostelefonok szintén egyre több feladatot látnak el, de azért mindenre még mindig nem képesek. Vagy mégis?

A Samsung Galaxy Note 8 már önmagában is sokat tud, a mellé megvásárolható DeX dokkolóval pedig igazi asztali géppé változik. A méretes telefont a kiegészítőbe pattintva azonnal elkezdhetjük tölteni az eszközt, miközben az csatlakozik egy külső monitorra, egérre és billlentyűzetre és máris van egy asztali gépünk.

De mi az a DeX?
A Samsung legújabb kiegészítője, ami nemcsak a Note 8-cal, hanem Galaxy S8 és S8+ telefonokkal is kompatibilis. A fekete, gumitalpú dokkoló egy USB Type-C csatlakozóval kapcsolódik a telefonunkhoz, miközben a hátoldalán egy HDMI csatlakozó, tápcsatlakozó, LAN bemenet és két USB 3.0 is található. A jack csatlakozó kimaradt, de ha mindenképp hangszórókat is szeretnénk kötni a mondvacsinált asztali gépünkre, akkor Bluetooth eszközök segítségével ezt a problémát is áthidalhatjuk. A dokkolóba pattintva a telefont gyakorlatilag 5-6 másodpercen belül megkapjuk a vízszintes kijelzőt, amin elkezdhetünk dolgozni. Nincs szükség semmilyen extra szoftverre, viszont így is beállíthatunk olyan kényelmi dolgokat, mint az alkalmazások átméretezése, a kurzor sebessége, vagy éppen hogy mikor kapcsoljon ki magától a kijelző.

Alkalmazások
Gyakorlatilag bármilyen Androidos alkalmazást futtathatunk a Samsung Galaxy Note 8 - DeX páros segítségével, ugyanakkor ezek nagy része egyelőre nem fut teljes képernyős módban. Szerencsére a 14 legfontosabb irodai alkalmazás, mint az Office programcsomag (Word, Excel, PowerPoint), a Photoshop, a Lightroom, a Skype, vagy épp az Outlook már működik, és amarosan többek közt a Google teljes szolgáltatási köre is csatlakozik. A szokásos asztali kezelőfelületen minden ablakot kezelhetünk külön-külön.
Persze vannak azért megkötések. Az érintőkijelzőre építő alkalmazások például nem működnek, ahogy bizonyos webes alkalmazások, például a Spotify sem. Azzal is érdemes számolni, hogy bár nyilvánvalóan kapunk egy hatalmas kijelzőt, továbbra is egy telefon a hardver, ami még mindig nem a párhuzamosan futó alkalmazásokra van optimalizálva, így ha sok ablakot nyitunk meg, valószínűleg szólni fog a telefonunk, hogy kezd elfogyni a memória. A használat nem feltétlenül annyira intuítiv, mint egy hagyományos notebook esetében, szokni kell majd az új felületet és annak limitációit.
Az viszont kétségtelenül kényelmessé teszi az egészet, hogy mindent pontosan ugyanonnan folytathatunk, ahol az előbb abbahagytuk. Persze ez ma már a különböző szinkronizációknak köszönhetően egyébként sem lehetetlen, de azért néha ezekkel is lehetnek problémák. A DeX segítségével otthon pontosan onnan folytathatjuk a mondatot, ahol néhány perccel ezelőtt a buszon abbahagytuk a telefonon. Emellett például utazásokhoz sem feltétlen kell magunkkal cipelnünk a laptopunkat, elég bedobni a táskába a hoki korong méretű kiegészítőt és egy aprócska Bluetooth billentyűzetet, kijelzőnek pedig használhatjuk mondjuk  a szállodai szobánkban található tévét.

Akkor cseréljem DeX-re a régi laptopom?
Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy a Samsung új ökosziszmája képes lenne mindenkinél teljes egészében leváltani a notebookokat, hiszen rengeteg olyan specifukus használati mód, vagy alkalmazás jöhet szóba, amelyre egyelőre képtelen a DeX-szel felturbózott Galaxy Note 8. Ugyanakkor ha valaki nem akarja mindig magával cipelni a notebookját, szeret otthon és az irodában is asztali gépen dolgozni, elsősorban irodai alkalmazásokat futtat, és mindent fontos adatot szeret egy helyen tárolni, annak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy befektet egy ilyen kütyübe.

Szerző: Berze András