Könyv vagy e-book - A nagy dilemma.


Kölyökkorom óta imádok olvasni, sulisként faltam a sokféle irodalmat, felnőve pedig pont az olvasás szenvedélye miatt húztam le tizeniksz évet a könyvszakmában.
Könyv vagy e-book - A nagy dilemma.
2016
szept
22

Nekem a könyv örök és megbízható barát, olyan világokba nyújt betekintést, ahol a képzelet és a gondolkodás szabadsága uralkodik; ha gondom van, megnyugtat; ha rossz kedvemben kapom elő, felvidít; tanít, kikapcsol, szórakoztat, és ha felbosszantanak, jól fejbe is verhetem vele a kekeckedőt. :)

Életem számottevő részében nekem a könyv magától értetődően papírból készült és nyomdafesték szaga volt. Szimatolható, pörgethető, fantáziadús borítója, gerince van és szépen gyűjtögethető a polcon, különféle kritériumok alapján. 

Szóval valahol érthető és megmagyarázható az első idegenkedésem az e-könyvekkel és e-olvasókkal szemben. Aztán pár éve jött egy jóbarát, és hozott néhány digitalizált finomságot, melyek már rég nem kaphatóak könyv formátumban vagy ha igen, akkor megfizethetetlen árakon és amúgy is elérhetetlen a kis példányszámú megjelenése miatt. 

Erre már nehéz volt nemet mondani, de meg is szenvedtem a számítógépen olvasással: fájt a szemem, a hátam, nem vihettem magammal az ágyba, a villamosra, szóval kiakasztó volt a helyzet, míg megunva nyavalygásomat ismét meg nem mentett az előbbi barát. Felajánlotta kölcsönbe a saját régebbi Kindle olvasóját, amit röpke felfedezés után használatba is vettem és minő meglepetés, TETSZETT, mert gyors, könnyen kezelhető és szállítható szerkentyűnek bizonyult, amely ha nem is adja vissza az igazi könyvélményt, erősen törekszik rá. Az e-tintának és a papírhatású háttérnek köszönhetően sokkal pihentetőbb és élvezetesebb volt olvasni, bárhol bármikor, még éjjel is a háttérvilágítással. 

Sőt van rajta NAGYÍtó (tudjátok ez az a funkció, amivel a nagyijainkat rávehetjük egy kis olvasásra az idős kori szempanaszok ellenére is), érintőképernyő és sok más ismeretlen, de felfedezésre váró csodaalkalmazás.

Emellett rengeteg könyv elérhető a könyv árának töredékéért nem sokkal a megjelenése után, és az sem elhanyagolható tény, hogy több mint ezer magyar nyelvű e-book-ot tölthetünk le a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról legálisan. 

Különféle divatos kiegészítők, tokok, csicsák is kapható hozzájuk. 

És még nem beszéltünk másik vesszőparipámról a környezetvédelemről, ami ez esetben még erősebben az e-book olvasó felé lendíti a mérleg nyelvét, hisz ugye az e-könyv használatához nem kell nyomtatni, sem papír, sem tinta nem kell ahhoz, hogy olvashassunk.

Egy kis statisztika:
"Otthoni könyvtárunk esetében pl. 600-800 darab könyv 1 tonna papírt is tartalmazhat. Ennek előállításához nagyjából: 417 m³ víz, 1700 kg fa (kb. 15-17 fa, általában lucfenyő, amely 30 évig nő, mire eléri a kivágható méretet), 717 kWh energia, 181 kg mészkő, 87 kg kén, 6 tonna vízgőz, 60 kg klór szükséges!" Na nekem dupla ennyi van otthon... pfff...

És akkor még nem beszéltünk a nyomtatásról, ahol nehézfémeket, festékeket és rengeteg energiát használnak fel csak azért, hogy mi el tudjuk olvasni a kedvenc szerzőink műveit.

Az e-book olvasók előállításához is szükség van nyersanyagokra, de mivel az e-tinta és e-papír technológiája viszonylag egyszerű, az előállítása sem igényel nagy költséget. Ezért lehetséges, hogy e-könyv olvasót már akár 25 ezer forintért is vehetünk. A nyersanyag-felhasználás és a könyvek száma között pedig nincs összefüggés, egy készüléken ezernyi kötetet tárolhatunk és olvashatunk.

A másik hatalmas előnyük, hogy az e-book olvasók speciális képernyői olvasás közben NEM fogyasztanak áramot. Miközben olvasunk, a képernyő nem vesz fel elektromosságot, így ezeknek a kütyüknek minimális az áramszükségletük. 

Az elmúlt években a könyvkiadók körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az e-könyvek. Ma már több olyan könyv is létezik, melyet kizárólag e-book formátumban árulnak, és aki szükségét érzi, az kinyomtathatja magának. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi fa menekülne meg és milyen nagy energiamegtakarítással járna, ha a könyvkiadás alapvetően így működne és remélhetjük, hogy ez lesz a jövő nemzedékeinek útja.

Szóval alapvetően az elektronikáé itt is a jövő, még ha a papír alapú könyvet nem is pótolja teljes mértékben az én életemben, utazáshoz, nyaraláshoz és mániákus könyvmolyként tökéletesen ki tudom használni kisebb könyvtárnyi kapacitását egy maroknyi helyen.

Idén tavasszal a szülinapomra végre kaptam egy saját készüléket, amit ugyanolyan becsben tartok, mint papíros elődeit!

Tehát, hajrá, olvasásra, zöldülésre fel!

Forrás: http://www.thebigebook.eu/thebigebook_hu/index.php/hu/papirmentes

Szerző: Katja

e-book olvasó | kinyomtathatja magának