Mesterséges intelligenciával hódít a Huawei Mate 10


Nem sokkal a legújabb iPhone-ok után megérkezett a Huawei kihívója, amely nemcsak tudásban és teljesítményben, hanem árban is felveszi majd a versenyt az Apple üdvöskéjével.
Mesterséges intelligenciával hódít a Huawei Mate 10
2017
okt
18

Bár sokan még mindig kis kínai márkaként tekintenek a Huawei-re, a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójáról van szó, akik ennek megfelelően nemcsak az belépő szintű mobilok piacán, hanem a csúcskategóriában is tudnak maradandót alkotni. A Huawei Mate 10 trónkövetelőként érkezik, és egyelőre úgy tűnik, hogy képes lesz nagyon sok rajongót lenyűgözni.

Gondolkodó számítógép
A Mate 10 egyik legfontosabb újítása a beépített mesterséges intelligencia, ami a gyártó állítása szerint 25-ször gyorsabban képes futtatni a különböző algoritmusokat, mint az eddig használt processzorok. Az MI számos ponton kiveszi a gyeplőt a felhasználók kezéből, ezzel például optimálisabb energiagazdálkodást téve lehetővé, de fontos szerepet játszik abban is, hogy a futó alkalmazások ne szemeteljék tele a telefon háttértárát és memóriáját, ezzel hossz időn át frissen tartva a rendszert. Hasonló funkciót már az előző generációs Mate 9-ben is betöltött az MI, és a felhasználók beszámoló szerint nem érehető lassulás. Ezt leszámítva is hatalmas potenciál van a chipben, amit nyilván akkor tudnak majd érdemben kihasználni, ha további alkalmazások is támogatják. Év elején a Google már biztosan beépíti a saját SDK-ját, így kinyílik majd egy szép új világ a Mate 10 tulajdonosok előtt.

Képalkotás
A mesterséges intelligencia a fotózásnál is fontos szerepet játszik, például a mélységélesség beállításánál ez dönti el, hogy mely részeket kell kiélesíteni, melyeket homályosítani. A rendszer képes felismerni a képen szereplő objektumokat, amit a fejlesztők úgy értek el, hogy a tervezési időszak során több mint 100 millió képet toltak át az algoritmuson, ami ennek köszönhetően 13 témát vagy tárgyat meg tud különböztetni, így automatikusan átáll a megfelelő módba, ha a vacsoránkat vagy a házi kedvencünket akarjuk lefényképezni. Nyilván maga a kamera sem piskóta: a Huawei ezúttal is a Leicával közösen fejlesztette ki a telefonba kerülő szenzorokat, amelyekből ezúttal is kettő van: egy 12 megapixeles RGB és egy 20 megapixeles monokróm, amelyek f/1.6-os rekeszértékkel bírnak.

A hardver is prémium
Természetesen a teljesítményt sem aprózta ez a Huawei. A telefonban a vállalat saját gyártású processzora, egy Kirin 970 dolgozik 4 GB RAM és 64 GB-nyi tárhely kíséretében. A kijelző szerepét 5,9 hüvelykes, 2560 x 1440-es felbontású RGBW panel tölti be, ami így képes a szokásosnál is világosabb képalkotásra, ugyanakkor ha csak olvasni akarunk rajta, kevesebb energiát fogyaszt. A kijelző oldalt kávamentes, és alul-fölül is csak nagyon kevés helyet hagytak a kamerának és a Home gombnak, így alakult ki a 18:9-es képarány. Ehhez jön még egy 4000 mAh-s akksim, amit alig 30 perc alatt 0-ról 58%-ra tölthetünk, és egy olyan antenna, amely akár 1,2 Gbps-es letöltési sebességre is képes lenne (ez lenne a világ leggyorsabb mobilnete), ha lenne olyan szolgáltató, aki képes ilyesmire.
Nemrég foglalkoztunk a Samsung DeX névre keresztelt kiegészítőjével, ami asztali gépet varázsol a telefonunkból. A Huawei is előállt egy hasonló megoldással, igaz, egyelőre elég kezdetleges állapotban van a dolog. Dokkoló helyett egy egyszerű USB-C kábellel kell a tévére kötnünk a telefont, ami így tablet módban indul el, további kiegészítők használatához pedig egy speciális csatlakozóra lesz szükségünk.

Ha ez nem lenne elég
Természetesen ma már egyetlen telefon sem jelenhet meg úgy, hogy ne lennének belőle különböző kiadások, így a Huawei Mate 10-ből is készül majd Lite változat, de ami ennél is érdekesebb, hogy már most bemutatkozott a Mate 10 Pro, és jelenlegi információink szerint hazánkban csak ez lesz kapható. A Pro változat 6GB RAM-mal és 128GB-os belső tárhellyel érkezik, és a kijelző mérete is megnőtt egy picit, 5,9 helyett 6 hüvelykes panelt kapunk. Az ujjlenyomat-olvasó az előlapi gomb helyett a hátlapra került. Fontos különbség még, hogy a Pro elhagyja a jack csatlakozót, így USB-C fülest kapunk mellé, valamint hogy ez már IP67-es tanúsítványt kapott, vagyis víz és porálló is bizonyos szintig. Ezzel együtt természetesen az árazásban is lesznek eltérések: a Mate 10 alapára 699 euró körül mozog majd, míg a Pro kiadásért 799 eurónak megfelelő forintot kell letenni az asztalra. Emellé készül még egy limitált kiadású, sokkal impozánsabb Porsche Design változat is, ami 6 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel érkezik, az ára pedig 1395 euró lesz.

Szerző: Berze András