Mi nem való egy céges gépre?


Sokan vannak, akik a céges laptopot is a sajátjukként kezelik, azonban jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy esetleges ellenőrzéskor súlyosan megbüntethetnek minket, ha illegális szoftvereket használunk. És ez még a jobbik eset.
Mi nem való egy céges gépre?
2016
nov
15

Sajnos itthon nagyon kevesen vannak tisztában az etikus szoftverhasználat mikéntjeivel, ami kulturális és gazdasági okokra vezethető vissza. Kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki kalózkodik, sokaknak eszébe sem jut, hogy az általuk használt szoftver egyébként valószínűleg fizetős. Hogy ez milyen hatással van a hétköznapjainkra, az egy másik bejegyzés témája lesz, most inkább koncentráljunk arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha a munkahelyünkön nem vagyunk elég körültekintőek a szoftverhasználatot illetően.

Aki kíváncsi…
Azt ugye senkinek sem kell elmagyarázni, hogy miért nem dugunk ismeretlen forrásból származó pendrive-ot a gépünkbe? Ez nyilván egy olyan alapszabály, amit nemcsak a céges notebook, hanem az otthoni gépünk esetén is érdemes betartani. Simán elképzelhető, hogy egyetlen kattintás nélkül szedünk össze egy vírust, trójait, malware-t, vagy bármilyen egyéb kártevőt, amit aztán csak komoly erőfeszítések árán (vagy még úgy sem) tudunk levakarni a gépünkről. Ha pedig a céges gépről kezdenek el kiszivárogni a jelszavak vagy bizalmas dokumentumok, akkor senki nem fogja megsimogatni a kis buksinkat.

Rés a pajzson
Legalább ekkora veszélyt jelentenek az illegális forrásból származó programok, amelyeket a legtöbb esetben valamilyen crack, keygen program vagy hasonló trükk segítségével teszünk futtathatóvá. Hogy ezek készítői pontosan mit rejtettek el a kódban, azt már csak akkor fogjuk megtudni, amikor túl késő lesz. A legtöbben még arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírusirtónk esetleg hamis riasztást adhat, ezért érdemes azt kikapcsolni. Hamis riasztást, hát persze… De a legtöbben fittyet hánynak a veszélyre és gyakorlatilag ajtót nyitnak a kártevőknek.

De még ha maga a szoftver nem is fertőzött, szinte biztos, hogy az állandó frissítésekről le kell mondanunk. Márpedig ezek a javítócsomagok általában biztonsági réseket hivatottak befoltozni, amelyeken keresztül mások hozzáférhetnek a gépünkhöz.
 

Hétköznapi kalózok
Azt bizonyára mindenki tudja (még ha csak nagyon kevesen vesznek is róla tudomást), hogy már a nem jogtiszta szoftverek letöltésének pillanatában bűncselekményt követünk el. Arra viszonylag kicsi az esély, hogy egy borongós szombat délutánon a szoftverrendőrség ránk töri az ajtót és megnézik, hogy jogtiszta-e a gépünkön található Office, céges környezetben azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen egy ellenőrzés, amikor bizony igazolnunk kell, hogy az általunk használt programokhoz valóban van jogunk.

Bár az operációs rendszert a legtöbb cég megvásárolja, a különböző irodai programcsomagok, képszerkesztők és egyéb extrák általában kimaradnak a szórásból.

Ha a cégnél „köteleznek” minket ezek használatára (értsd: egy grafikus kénytelen letorrentezni a Photoshopot, mert a cég nem hajlandó azt kifizetni), akkor jogosan lehetünk felháborodva. Ilyenkor érdemes szorgalmazni a szoftverek megvásárlását, hiszen annak a pár tízezer forintnak a sokszorosa is lehet a büntetés. Ha viszont alapjáraton nincs ilyesmire szükség, lehetőleg igyekezzünk elkerülni az ehhez hasonló eseteket, mert ha a következő vizsgálatnál kéthavi fizetésünk elmegy a bírságra, akkor nem lesz őszinte a főnök mosolya.

Licensz a lelke mindennek
Az sem mindegy, hogy milyen körülmények közt használunk egy szoftvert. Elképzelhető, hogy még fizettünk is érte, azonban ettől függetlenül is csak otthoni használatra vagyunk jogosultak. Számos olyan licensz létezik, amellyel ingyenesen (vagy legalábbis olcsón) kipróbálhatunk egy programot, üzleti felhasználás esetén (vagyis ha pénzt akarunk vele keresni) azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Bizonyos esetekben tehát az sem elég, hogy mi magunknak megvettük a jogokat, és így telepítettük a programot a céges gépre, ezért mindenképp olvassunk utána a felhasználási feltételeknek.

Persze ez nem azt jelenti, hogy semmit nem telepíthetünk a gépre, kizárólag a Windows XP-s lanka lehet a háttérképünk, és a weboldalak megnyitásához is csak az Internet Explorert használhatjuk. Minden programnak van ingyenes alternatívája, amivel kényelmesen elboldogulunk a mindennapokban.

Szerző: Kiss Róbert

windows | üzleti használatra | szoftverek