Miért ragasztják le egyre többen a webkamerájukat?


Paranoia lett úrrá az emberiség egy részén, vagy valójában teljesen ésszerű leragasztani a laptopunk kameráját és mikrofonját, hogy mások ne kémkedhessenek utánunk?
Miért ragasztják le egyre többen a webkamerájukat?
2016
nov
04

Néhány évvel ezelőtt még fogalmunk sem volt róla, mekkora hatalma van a titkosszolgálatoknak és a hackereknek. Persze mindenki látott már kémfilmeket, úgyhogy tisztában volt azzal, hogy valószínűleg ülnek biztonságtechnikai szakemberek high-tech szobákban és lesötétített furgonokban arra várva, hogy a rosszfiúk elkotyogjanak valamit. De a Snowden botrány előtt csak nagyon kevesen tudták, hogy az NSA és más titkosszolgálatok gyakorlatilag minden adatunkhoz hozzáférnek, legyen szó telefonhívásokról, emailekről, vagy épp a webkameránk képéről.

Pedig nem is kell a CIA első emberének lenni ahhoz, hogy mások webkameráján keresztül lássuk a világot: már 2013-ban is képesek voltak a hackerek arra, hogy távolról csatlakozzanak egy másik felhasználó MacBookjához és rögzítsék annak kameraképét anélkül, hogy a felvételt jelző LED egyáltalán felvillant volna, pedig az Apple gépeiben ez sokkal komolyabb hardveres védelem mögött áll, mind a windowsos gépek esetében.

A hozzáértők pillanatok alatt képesek kijátszani az egyszerűbb rendszereket (és lássuk be, a legtöbbünk gépén nincsenek extra tűzfalak vagy hasonló másodlagos védelmi mechanizmusok), így simán megfigyelhetnek minket anélkül, hogy tudnánk róla. Persze a legtöbben az egészet elhessegetik annyival, hogy „de hát én nem vagyok terrorista, nincs rejtegetnivalóm, nézzenek csak, amit akarnak”, annak viszont bizonyára senki nem örülne, ha valaki egy intim pillanatban törné fel az asztalán pihenő notebook kameráját, és a pikáns home videót élőben közvetítené az internetre. Pedig simán megtörténhet.

És hogy hogyan védekezhetünk az ellen, hogy megfigyeljenek minket a notebookunk  vagy okostévénk kameráján keresztül? A legegyszerűbb, ha fogunk ragasztószalagot, és letakarjuk a szenzort. Így tesz a világ egyik leggazdagabb embere, a Facebook-alapító Mark Zuckerberg (pedig az ő gépén valószínűleg nem lejárt licenszű vírusirtóval fut a Windows XP) és az FBI igazgatója, James Comey is. Sőt, ha már ott járunk, célszerű rögtön a mikrofonnal is hasonlóan eljárni.

Persze ha nem akarjuk a vadonatúj ultrabookunk kijelzőjét az önjelölt villanyszerelők által előszeretettel használt zöld-sárga csíkos szigszalaggal elcsúfítani, akkor is van megoldás: ma már számos gyártó kínál direkt erre a célra készült kiegészítőket, legyen szó egyszer használtos matricákról, kinyitható ablakokról vagy felpattintható takaróelemekről.

Ha ennél is megbízhatóbb megoldást keresünk, és nem is használjuk gyakran a webkamerát, akkor letilthatjuk annak működését a BIOS-ban vagy az operációs rendszer eszközkezelőjében is, külső kamera használata esetén pedig az is megoldás, ha egyszerűen kihúzzuk az USB csatlakozót.

Figyelembe véve, hogy milyen egyszerűen iktathatunk ki egy potenciális veszélyforrást, egyszerűen nincs okunk másként cselekedni. Még ha nincs is rejtegetnivalónk, sosem tudhatjuk, hogy épp mit lát a laptopunk kamerája, amit valaki rossz célokra használhat. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni!
 

Szerző: Berze András

webkamera | otthoni felhasználók | hackerek ellen