Mitől üzleti az üzleti notebook?


Csak nyakkendőben használható? Saját titkárnője van? Külön diploma kell a bekapcsolásához? Az elmúlt években egyre több helyen bukkan fel az üzleti laptop kifejezés, de mit is jelent ez valójában?
Mitől üzleti az üzleti notebook?
2016
nov
14

A notebookokat általában három nagy csoportra osztjuk. Vannak a hétköznapi, otthoni felhasználásra szánt gépek, amelyekben általában semmi különleges nincs. Aztán vannak a gamer laptopok, amelyek az átlagosnál jóval erősebb hardverrel rendelkeznek, így képesek a komolyabb játékok futtatására is. Persze ezeket sem feltétlen csak játékra használják, hiszen az extra grafikus vagy számítási teljesítménynek illetve rengeteg memóriának egy grafikus, videós szerkesztő, vagy akár egy tervezőmérnök is hasznát tudja venni. Végül pedig ott vannak az üzleti laptopok, amikről a legtöbben nem is tudják igazán, hogy miben különböznek a többiektől, az azonban nyilvánvaló, hogy az áruk általában magasabb, mint az otthoni felhasználásra szánt gépeké. Lássuk, pontosan miért, és főleg kinek éri meg üzleti notebookot választani.

Na jó, már most elárulom, hogy természetesen senki sincs kizárva a klubból, bárki vásárolhat üzleti notebookot, sőt, igazából mindenkinek érdemes is ezek közt a gépek közt nézelődni, függetlenül attól, hogy mihez kezd majd a notebookkal.

Masszív kialakítás
Ezeket a gépeket úgy tervezik, hogy időtállóak, strapabíróak legyenek. Ha erősebben odacsapjuk az asztalhoz, véletlenül ráborítunk egy fél csésze kávét, esetleg elejtjük a táskánkat, akkor sem lesz bajuk. Jobban bírják a hőmérsékletingadozást, a magas páratartalmat és egyéb extrém körülményeket, így hosszú ideig használhatjuk majd őket mindennapi társként.

Jobb kijező
Míg az otthoni felhasználásra szánt gépek általában fényes kijelzőt kapnak, addig az üzleti notebookok matt panelekkel dolgoznak. Persze előbbinek is vannak előnyei, hiszen sokkal élénkebb, kontrasztosabb színeket kapunk, a matt panel viszont nem tükröződik (legalábbis kevésbé), így fényes nappal egy irodában vagy kávézóban is remekül látható, ráadásul a betekintési szöge is jobb. Erről sajnos le kell mondanunk abban az esetben, ha érintőkijezős gépet, mondjuk egy hibridet választunk.

Ergonómikus billentyűzet
Mivel ezeket a notebookokat elsősorban munkára tervezték, a tasztatúrát is úgy alakítják ki, hogy annak használata hosszútávon is kényelmes legyen.  És hacsak nem az a feladatunk, hogy főállásban YouTube videókat nézzünk, valószínűleg sokat is fogunk gépelni a notebookon, az összezsugorított, rövid úton járó, esetlen kidolgozású billentyűzetek pedig alapból is lelassítják a munkát, és akkor még nem beszéltünk a rendszeres elütések által okozott frusztrációról, ami szintén nem tesz jót a produktivitásunknak.
 

Pontosabb navigáció
Nem mindig van lehetőségünk (vagy épp szükségünk) arra, hogy külön egeret használjunk a notebook mellé, ilyenkor pedig be kell érnünk a tapipaddal. Legalábbis az otthoni használatra szánt gépek esetén, az üzleti notebookok legtöbbje ugyanis egy extra navigációs gombbal is rendelkezik. A Lenovo Thinkpad gépek ikonikus, TrackPoint névre keresztelt piros bogyóját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de a HP, a Dell és a Toshiba gépeinél is találkozhatunk hasonlóval. Ezek segítségével úgy navigálhatunk a sorok közt, hogy nem kell felemelnünk a kezünket a billentyűkről, ami jelentősen meggyorsítja a gépelést.

Cserélhető akkumulátor
Újabban egyre több gyártó rejti el az akkumulátort a házon belülre, ami bizonyos szinten érthető, hiszen ezzel rengeteg helyet spórolnak meg. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha nincs a közelben konnektor, akkor előbb-utóbb elkerülhetetlenül le fogunk merülni. Szerencsére a legtöbb üzleti notebook esetében továbbra is cserélhető  telepekkel dolgoznak a gyártók, így a legtöbben már a gyári akksi helyett is valami nagyobbat pattintanak be, és ha ez lemerül, egyetlen mozdulattal kicserélik az akkumulátort, és hopp, máris újabb 10 órán át kényelmesen dolgozhatunk.

Kevesebb bloatware
Az egyszeri vásárlóval még viszonylag könnyű elhitetni, hogy szüksége van arra a 47 trial verziójú programra, demóra, letöltéssegítőre, szoftver-optimalizálóra és egyéb szemétre, amit a Windows mellé gyárilag megkapunk, de ha a nagy cégek rendszergazdáinak minden új notebook vásárlása után órákig kéne küzdeniük, hogy kipucolják a teleszemetelt merevlemezeket, akkor az a cég várhatóan soha többé nem rendelne az adott laptopból. Ezzel a gyártók is tisztában vannak, ezért ezekre a gépekre általában jóval kevesebb fölösleges szoftver kerül. Persze itt is találkozunk majd néhány próbaverziós vírusirtóval, de ég és föld a különbség.

Biometrikus azonosítás
Az okostelefonok esetében ma már a középkategóriában is szinte általánosnak számít az ujjlenyomat-olvasó, a notebookok esetében azonban közel sem ez a helyzet. Pedig ha valaki fontos adatokat tárol a gépén, akkor nyilvánvalóan szeretné azokat biztonságban tudni. Ilyenkor remek szolgálatot tesznek az üzleti notebookokba épített szenzorok, amelyeken elég csak végighúznunk az ujjunkat, és már fel is oldottuk a rendszert.

Ahogy az elején említettem, ezekből a funkciókból nemcsak az üzletemberek, hanem családanyák is produkálhatnak. Az üzleti laptopok csak nevükben üzletiek, bátran választhatjuk őket hétköznapi használathoz is, hiszen rengeteget profitálhatunk azokból az extrákból, amiket ezek a gépek nyújtani képesek.

Szerző: Kiss Róbert

üzleti használatra | lenovo | üzleti notebook