Notebook kompromisszum


Amikor anya veszi a gamer notebookot, avagy hogyan kössünk kompromisszumot?
Notebook kompromisszum
2016
aug
10

Nem könnyű megtalálni azt a notebookot, ami minden igényünket kielégíti, de ha megfelelően priorizálunk, nem feltétlenül kell fél milliót otthagynunk egy gépért.

Ahány ház, annyi notebook – tartja a mondás, hiszen mindannyian más szempontok szerint választunk gépet. Ha mindig a gyerek döntené el, mennyi pénzért vásároljunk laptopot, csak és kizárólag a ROG GX700-as modellek fogynának, miközben  a szülők értelemszerűen a költséghatékony megoldásokat részesítik előnyben, hiszen a játék úgyis csak elvonja az időt és az energiát a tanulásról.

Bár az utóbbiban is van igazság, létezik arany középút

A hardcore gamer laptopok a mai napig egy vagyonba kerülnek, és mivel a technológia rohamosan fejlődik, mindig lesznek újabb hardverek és erősebb megoldások, amiknek megkérik az árát. Ebből adódóan aki a lehető legtöbbet akarja kihozni egy új generációs játékból, az olcsóbban megússza egy asztali géppel. Ettől függetlenül a legnépszerűbb játékokhoz már egy felső-középkategóriás notebook is megteszi, és ha a megfelelő hardverbe fektetünk, a legújabb sikerjátékokról sem kell lemondanunk.

Az alábbi alapszabályokat betartva könnyen megtalálhatjuk a legjobb ár/érték arányú gépet:

A nagyobb gépek nemcsak nagyobb kijelzőt jelentenek, hanem a bennük található alkatrészeknek is több hely jut, ami kifejezetten fontos a grafikus teljesítményt meghatározó komponens, a videokártya szempontjából. Persze egy 17-18”-os laptop már jóval kevésbé mobilis, így nekünk kell eldöntenünk, mennyit akarunk cipekedni.

Ha már a kijelzőnél járunk, nem mehetünk el a panel felbontása és kialakítása mellett. Játékhoz érdemes Full HD (1920 x 1080) felbontású notebookot választani, ez bármilyen kijelzőméret mellett mutatós képet eredményez. Az érintőkijelző egy elég drága és sok esetben felesleges extra, amire csak nagyon indokolt esetben érdemes költeni. Hogy csillogó vagy matt panelt választunk-e, az már szigorúan preferencia kérdése.

A legfontosabb hardver egyértelműen a grafikus kártya  

Mivel az asztali gépekkel szemben az AMD ezen a piacon nem nagyon van jelen, jó eséllyel Nvidia chipekkel találkozunk majd, ezekből is elsősorban a 800-as és 900-as szériával. Az architektúra alapvetően  mindkét generáció esetében ugyanaz, így hatalmas különbségekre ne számítsunk egy 860M és egy 960M között, utóbbi valamivel kevesebbet fogyaszt és a magasabb órajelnek köszönhetően kicsivel jobban is teljesít, a generációnál azonban sokkal fontossabb a kártya azon belül elfoglalt helye.

A 920M egy belépő szintű kártya, amivel már 100 000 forint körül is találkozhatunk, ettől a modelltől azonban ne várjuk, hogy képes lesz kihajtani a komolyabb játékokat. A 940M már jóval combosabb, de ezt is elsősorban multimédiás gépekbe ajánljuk. A választóvíz valahol a 950M-960M környékén van, ezek a kártyák már Full HD felbontás és közepes grafikai beállítások mellett is képesek 30-40fps-t produkálni olyan gépigényesebb játékokban is, mint a GTA V. 

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a gyengébb kártyák teljesen alkalmatlanok lennének játékra, sőt!

Napjaink egyik legnépszerűbb játéka, a League of Legends már egy 820M-mel szerelt gépen is problémamentesen elfut, így ehhez már 120-150 ezer forint között is találunk megbízható notebookot.

Ahogy azt egy korábbi bejegyzésben említettük, az Intel Core i processzorokkal nem nagyon lehet mellényúlni. A kompromisszum-kötés itt csúcsosodik ki, ugyanis ez az a pont, ahol gyakran egy gyengébb chip is képes ellátni az általunk rá bízott feladatokat. Mivel az esetek 90%-ban a GPU a szűk keresztmetszet, igyekezzünk inkább ott költeni: ha például egy Core i5 +960M és egy Core i7 + 940M konfiguráció között kell választanunk ugyanabban az árban, szinte mindig jobban járunk az utóbbival. Ha az árból akarunk egy kicsit lefaragni, akkor is ezen a fronton érdemes alkudozni,  de ha több évre szeretnénk egy megbízató gépet, akkor Core i3 alá csak indokolt esetben menjünk.

Bővíthető memória

A memória azon kevés alkatrészek egyike, amit szükség esetén utólag is bővíthetünk, így ha kimerítettük a keretet, ezen a téren van egy kis mozgásterünk. 8 gigabájt fölé fölösleges menni, 4 gigabájt alá pedig nem érdemes, így próbáljuk meg ide belőni a dolgot. Normál használat mellett már a 4GB is kényelmesen elég, de ha memóriaigényes alkalmazásokat (kép és videoszerkesztők, újabb játékok) vagy egyszerre sok programot futtatunk, előfordulhat, hogy lassulást tapasztalunk. Ilyenkor érdemes lehet beújítani RAM téren.

Szintén utólag is beszerelhető az SSD, ami hatalmas különbséget jelent a mindennapi használat során. Ha a vásárlásnál spórolni akarunk, válasszunk egy szimpla merevlemezes gépet, az SSD meghajtót pedig később is beszerelhetjük a CD-ROM helyére. Ha tehát sok multimédiás tartalom és videojáték fut majd a gépen, érdemes az anyagi forrásokat a grafikus chipre fordítani. Ha viszont irodai alkalmazások lesznek főszerepben, koncentráljunk a processzorra és a bőséges memóriára. 

Szerző: Berze András

gamer laptopok | ssd meghajtót