Notebook vásárlási tanácsadó – mire figyeljek?


Bár az ember azt hinné, hogy a megfelelő hordozató gép kiválasztása sokkal könnyebb, mint egy asztali konfiguráció összeállítása, a helyzet koránt sem ilyen egyszerű. Mutatjuk, milyen szempontok szerint érdemes választani.
Notebook vásárlási tanácsadó – mire figyeljek?
2016
júl
28

Laptopot általában nem fél évre választ az ember, így mielőtt egy-két hónapnyi fizetésünket otthagyjuk az üzletben, érdemes alaposan megvizsgálni a témát. Hurcibáljuk majd a noteszgépet minden nap, vagy egy asztalon csücsül végig? Jegyzettömbben gépelgetünk és Paintben rajzolgatunk, vagy komolyabb irodai alkalmazásokat, ne adj’ isten a legújabb játékokat is futtatnánk rajta?

A választást még jobban megbonyolítaná, ha a különböző platformokat is számításba vennénk, így ebben az írásban kizárólag a Windowsos gépekkel foglalkozunk. Ha valaki az almás cég eszközeit részesíti előnyben, esetleg a szinte kizárólag online alkalmazásokat futtató Chromebookokkal kacérkodik, az valószínűleg közel sem profitál annyit ebből a bejegyzésből, mint aki „hétköznapi” notebook vásárlás előtt áll.

Milyen méretű notebookot válasszak


Bár a teljesítményt csak közvetve befolyásolja, érdemes rögtön az elején kiválasztani a megfelelő méretet, hiszen bármilyen erős is egy MSI GT80 Titan, ha egy öt kilós szörnyeteget kell magunkkal vinnünk a munkahelyre vagy iskolába minden áldott nap, akkor nehezen indulnak majd a reggelek. Szó szerint. Az arany középút valahol 13-14” közt van.

Mint mindenhol, a teljesítményt itt is processzor-grafikus kártya-memória szentháromság határozza meg, az ideális választás pedig nagyban függ attól, hogy mik a prioritásaink. Amennyiben beérjük néhány Word dokumentum szerkesztésével és cicás gifekkel az interneten, processzorból választhatunk egy költséghatékony AMD, vagy Intel Celeron/Pentium, esetleg Core m modellt. Ha már képszerkesztés, nagyobb felbontású videók és játékok is vannak a kalapban, akkor egy Intel Core i5-ben érdemes gondolkodni, főleg ha 4-5 évre tervezünk (egyetemistáknál ez egy jó kiindulópont). Ezt a pénztárcánk vastagságától függően cserélhetjük i3-as vagy i7-es chipre.

RAM vagy CPU 


Mivel ma már a középkategóriás okostelefonok is 2-3GB RAM-mal érkeznek, hacsak nem nagyon szegény az eklézsia, a memória méretét érdemes 4-re, vagy e fölé belőni. 8 gigabájt fölé csak indokolt esetben menjünk, nem ez lesz a szűk keresztmetszet. A gépben lévő videokártya a processzorhoz igazodik, itt hétköznapi használatra szánt gépeknél nem nagyon tudunk mellélőni. Amennyiben elsősorban játékra használnánk a notebookot és van választási lehetőségünk, érdemes ezt a komponenst előnyben részesíteni a CPU-val szemben, a grafikailag megterhelő alkalmazásokat ugyanis ez viszi el a hátán.

Mivel ma már a legtöbb adatot úgyis a felhőben őrizgetjük, nincs értelme hatalmas háttértárba fektetni a locsolópénzt, sokkal jobban járunk egy SSD-vel szerelt géppel. Ezek nemcsak jóval kevésbé sérülékenyek, hanem érezhetően gyorsabbak is, így az egy perc körüli bootolást akár 10 másodpercre is lerövidíthetjük, ami hosszútávon bizony elképesztően kényelmes. Aki használt már SSD-t, az soha többé nem akar e nélkül élni.
 


Full HD kijelzős notebookok


A középkategóriás gépek esetében legtöbbször 1366 x 768-as felbontású kijelzőkkel lesz dolgunk (ez általában WXGA néven szerepel a leírásban), amivel a kisebb kijelzők esetén nincs is probléma. Ha élesebb képet szeretnénk, érdemes a Full HD (1920 x 1080) paneles gépek közt válogatni, a drágább notebookok általában már ezzel érkeznek. A prémium kategóriában ennél nagyobb számokkal is találkozhatunk, a hardveres limitációk miatt azonban aligha futtatunk majd így játékokat, arról nem is beszélve, hogy ezek az üzemidőre is negatív hatással vannak.

Kiegészítők notebookhoz

 
Bár az üzletben rendszerint nincs lehetőségünk órákon át tesztelni egy-egy klaviatúrát, érdemes vetni egy pillantást a billentyűzet kiosztására is. A túl szorosan elhelyezett aprócska gombokon gépelve könnyel elgémberedik az ember ujja, így irodai munkaállomásként vagy LAN-partykon aligha állják meg a helyüket.

Mivel a notebook áraknak csak a csillagos ég szabhat határt, érdemes belőni egy intervallumot, és azon belül alaposan megvizsgálni az egyes gépeket. Simán elképzelhető, hogy a tervezettnél jóval olcsóbban is hozzájutunk egy olyan masinához, ami kielégíti az igényeinket, de az is előfordulhat, hogy egy kis extráért már klasszisokkal jobb gépet vihetünk haza, ami hosszútávon meghálálja majd a belé vetett bizalmat.
 

Szerző: Berze András

notebook vásárlás előtt | laptop vásárlás tanácsok | középkategóriás okostelefonok | billentyűzet