Szakítópróba, avagy miért jó a 2-in-1 notebook?


Egy laptopra és a tabletre is szükséged van, de nem akarsz két gépet magaddal cipelni? Mutatjuk a megoldást.
Szakítópróba, avagy miért jó a 2-in-1 notebook?
2016
szept
26

A kettő az egyben gépek koncepciója egyáltalán nem új keletű. A nagy táblagép-invázió 2010 környékén vette kezdetét, amikor az iPad és az androidos tabletek egyik pillanatról a másikra hatalmas rajongótáborra tettek szert, amivel a Windowsos gépek piaci részesedése jelentősen visszaesett. A Microsoft azóta sem tudott maradandót alkotni ezen a téren, hiszen a Surface-eket szinte kizárólag az amerikai NFL-ben használják, ott is csak azért, mert muszáj. Ugyanakkor az Intelnek is villantania kellett valamit, mert néhány év alatt a tabletek iránti érdeklődés akkorára nőtt, hogy már ultrabookot sem akart venni senki, így a processzorok bent porosodtak a raktárban. Az azóta eltelt 5-6 évben nagyot fordult a világ, és a táblagépek piaci részesedése is visszaesett, köszönhetően nemcsak az okostelefonok egyre nagyobb térhódításának, a kettő az egyben gépeknek is.

Miért veszünk táblagépet?

A mobilitás nyilván nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a táblagépek elterjedtek, hiszen kisebbek, könnyebbek, és az akkumulátoruk is jóval tovább bírja, mint egy átlagos notebooké, emellett ráadásul általában jóval olcsóbbak is.

Sajnos azonban bármennyire is jók a multimédiás tartalomfogyasztásban, legalább olyan alkalmatlanok munkaeszközként. A hozzájuk kapcsolható utángyártott billentyűzetek általában végtelenül kényelmetlenek, le kell mondanunk a precíziós mozgásról, amit az egér biztosít, és egyébként is, a kezelőfelület egyszerűen nem erre a célra lett kialakítva.

Arany középút

Az Intel és a Microsoft felkarolta a legnagyobb laptopgyártókat, hogy megalkossák a tökéletes gépet, ami mindkét felhasználói réteget kielégíti: egy olyan eszközre volt szükség, ami elég kicsi és kényelmes ahhoz, hogy a fotelből vagy a buszon ülve is olvasgathassunk rajta, közben pedig elég erős és sokoldalú ahhoz, hogy munkára használjuk. Így születtek meg a 2-in-1 gépek, amelyek két eszköz funkcionalitását tömörítik egybe, egy eszköz áráért.

A két fő irányvonal

Ha ez önmagában nem lenne elég bonyolult, a 2-in-1 kategórián belül is megkülönböztetünk két fő géptípust, a hibrid és az átalakítható gépeket. A hibrid gépek esetén a kijelző teljes egészében eltávolítható a billentyűzetről, ilyenkor teljes értékű tabletként használható. Az átalakítható gépeket nem tudjuk szétpattintani: itt a kijelzőt kell ráhajtani a laptop testére, így kapunk egy valamivel vaskosabb, de továbbra is táblagépként funkcionáló eszközt.

A hibridek előnyei és hátrányai

Pro:

Üzemidő: Mivel ezeknél az eszközöknél a kijelzőbe és a billentyűzetbe is építenek akkumulátort, ha együtt használjuk őket, tovább bírják, mint átalakítható társaik. Ökölszabály, hogy ugyanazért az árért ezekből a gépekből többet tudunk kisajtolni.

Valódi tablet: A kijelzőt lepattintva egy könnyű, multifunkciós eszközt kapunk, ami minden szempontból úgy viselkedik, mint mondjuk egy androidos tablet. Mivel a Windows 10 már ebben a környezetben is remekül érzi magát, tényleg nincs szükségünk másik eszközre.

Ár/érték arány:
Egy „valódi” windowsos notebook és egy androidos tablet vagy egy iPad bizony nem olcsó mulatság, a kettő együtt általában jóval többe kerül, mint egy hibrid gép. Ha tehát olcsón szeretnénk mindkét világ előnyeit élvezni, ezt nekünk találták ki.

Kontra:

Teljesítmény: Bár ezekben a gépekben is Intel processzor dolgozik, általában Celeron, Atom vagy Core M chipekkel van dolgunk (és ez utóbbi még a legjobb eset). Ezek a mobilos igényeknek megfelelően lettek kialakítva, vagyis keveset fogyasztanak és nem nagyon melegednek, cserébe viszont a teljesítményük is visszafogottabb.

Mindenből egy kicsit: Ezek a gépek általában elég sokoldalúak, de egyik téren sem tudnak kiemelkedőt nyújtani. Persze nagyon kényelmes, hogy ugyanazt a rendszert használjuk a táblagépen és a notebookon is, de mindkettőből létezik jobb megoldás.

Hiányzó alkalmazások: Az iOS és az Android alkalmazásboltjai tele vannak direkt táblagépekre szabott alkalmazásokkal, amelyek sok esetben hiányoznak a Windows kínálatából. Persze a PC-s platform sajátosságaiból adódóan mindenre van megoldás, de lehet, hogy nem olyan egyszerűen, mint egy iPad esetében.

Az átalakítható gépek előnyei és hátrányai

Pro:

Remek hardver: A hibrid gépekkel ellentétben itt ugyanazokkal az alkatrészekkel találkozunk, amikkel a hétköznapi notebookokban is. Ennek köszönhetően a teljesítményre biztosan nem lesz panaszunk.

Minőség: Mivel a gépet sosem szedjük szét, nem kell mindent a kijelző mögé bezsúfolni. Ebből adódóan ezek a gépek általában kifejezetten vékony, elegáns, már-már ultrabookos kialakítást kapnak, nem ritkán alumínium borítással, ami nemcsak mutatós, de strapabíró is.

Tabletnek nagy: Mivel a házat mindenhová magunkkal visszük, az ilyen gépek még tablet formában is jóval vastagabbak és nehezebbek, mint az átlagos táblagépek, éppen ezért a használatuk ebben a formában nem olyan kényelmes.

Kit válasszak?

A hibrid gépek elsősorban azoknak jelentenek ideális választást, akik sokat utaznak, így szükségük van az extra üzemidőre, vagy egyforma rendszerességgel használják az eszközt notebook és tablet formában is.

Ezzel szemben az átalakítható gépeket sokkal inkább azoknak ajánljuk, akiknek a munkájuk során szükségük van az extra teljesítményre, de alkalom adtán profitálnak abból, hogy tabletté hajtogatják a gépet, mert mondjuk egy prezentáció vagy megbeszélés során meg akarnak mutatni valamit másoknak.

Egyébként mindkét gép megállja a helyét a hétköznapi életben is, ha apa dolgozni, anya filmet nézni, a gyerek pedig játszani szeretne rajtuk.

Nézd meg legújabb hibrid/átalakítható készülék kínálatunkat: Lenovo Yoga 510, Acer Aspire, Lenovo Yoga 900

Ne felejtsd el elolvasni a Samsung Galaxy Note 7 visszahívásáról szóló cikkünket sem !

Szerző: Berze András

2-in-1 gépek | extra üzemidőre