Telefonjaim emlékére - 1. rész


Kis túlzással, lassan már nem telik el hét, hogy ne jelenne meg egy új telefon. 4G-ről hamarosan 5G-re váltunk, és több RAM kerül bele, mint egy notebookba. A „fényképezőgépet eldobhatjuk” mondat is egyre gyakoribb és jogosabb (az otthoni használatra alkalmas coolpixek esetében). Ez azonban nem mindig volt így. Nem is kell sokat visszautazni az időben, és az egyre nagyobb méretű kijelzők kisebbek, a kezelés nyomógombos, és a telefon háza nagyobb lesz. Ebben az időben a telefonok a strapabírósággal és az üzemidővel versenyeztek és a legkedveltebb márka a Nokia volt. 
Telefonjaim emlékére - 1. rész
2016
aug
02

Én szerencsére pont abban a generációban nőttem fel ahol, ha 3-4 évente váltottunk telefont, óriási volt a különbség, és nem csak pár apró hardveres vagy operációs rendszer fejlesztést akartak eladni több százezerért, hanem tapasztalható volt minden változás.

Rendhagyó cikk, a régen megboldogult Nokia 3410-es telefonomnak.

2002 nyarán kaptam meg életem első telefonját. Mivel nem vagyok idős, ekkor még csak általános iskolás voltam, és jól emlékszem, amikor először kezembe fogtam a masszív, kékszínű, kerekített, kényelmes Nokia 3410-es mobiltelefont. A bekapcsolás után megjelenő zöld-fekete kijelzőre animált kézfogós Nokia logó ekkor garancia volt minőségre. Az, hogy meg sem érezte, ha leejtettem vagy, hogy heti 1x kellett feltölteni, csak hab volt a tortán.

A Snake, Space Impact vagy Monkiki’s Castle játékokkal órákat tudtam játszani anélkül, hogy megunnám, és akkor még nem is beszéltem a rajzoló programról, amivel „bármit” megrajzolhattunk kb 80x50 pixelen zöld-fekete színben. Ott volt a hangvezérléses „apa” „anya” vagy éppen „tesó” telefonálás, a zene „komponálás” és még sorolhatnám.

Ekkor még percekbe telt megírni egy pár szavas sms-t, és nyoma sem volt a QWERTZ felosztásnak vagy az MMS-nek. Elképzelhetetlen volt, hogy egy telefonnal fényképezzünk, filmeket nézzünk, netezzünk. Persze jelen voltak a PDA-k de ezeket üzleti használatra vásároltak az emberek, a legtöbb ember azért volt oda, hogy végre eltűnt a telefon tetején az antenna!

Ilyenkor az volt a legmenőbb, ha egyedi mintás, Manchester United-es vagy Forma1-es telefon borítót vettél, mert ez bizony cserélhető volt!

Az én Nokiám csak Garfield-es tokot kapott, más „tuning”-ra nem volt szükség, de így is közel 4 évig bírta. A vesztét végül törés okozta. Az előlap egy lépcsőhöz ütközött, a kijelző pedig teljesen betört.

Mondanom sem kell, hogy ez az ütközés nem egy laza koppanás volt, hanem olyan, amitől egy mai telefon darabjaira hullana. Ezek után, nem hogy napokig, de hónapokig nem volt új telefonom!

 Ha tetszett ez az írásunk olvasd el az előzőt is Notebook vásárlási tanácsadó címmel.

Szerző: Bundi

operációs rendszer | üzleti használatra