Teljesen normális, ha az akkumulátorod fel akar robbanni


A telefon felrobbanása kifejezetten félelmetes balesetnek tűnik, de fontos megjegyezni: ami miatt működnek az akkumulátorok, ugyanattól kapnak olyan könnyedén lángra.
Teljesen normális, ha az akkumulátorod fel akar robbanni
2016
szept
21

Az akkumulátor felrobbanásának kiküszöbölése a gyártó feladata lenne, ami sajnos egyre gyakoribbá válik, ugyanis a vállalatok mohósága sokszor a technológia határait feszegeti. A képernyők egyre nagyobbak, a telefonok erősebbek, így több energiát igényelnek, legtöbbünk azonban nem hajlandó feladni ezért a jól megszokott üzemidőt vagy töltési sebességet. A lítiumion-akkumulátorok elméletben lehetséges maximális üzemidejének 90%-át már elértük, Lynden Archer, a Cornell Egyetem anyagtudósa szerint, így a gyártók a határokat feszegetik, hogy még egy kis energiát kifacsarjanak belőlük.

Hogy megértsük, mi tesz egy akkumulátort biztonságossá, meg kell értenünk, miként működnek.

Két elektróda van, amik ellentétes oldalon helyezkednek el. Az egyik tartalmazza a pozitív töltöttségű ionokat, katódnak hívják. Ez lítiummal van megtöltve, itt tárolódik lényegében az „üzemanyag,” a negatív ionokat pedig a másik oldalon elhelyezkedő anód tárolja.

Töltés során a lítiumionok átkerülnek a katódról az anódra, a telep használata során pedig ellentétes irányba mozognak. A két oldal között egy elektrolit névre hallgató vegyület van, ami segíti az ionok mozgását, mert bár az ionok egyik oldalról a másikra mozognak, az anód és a katód sohasem érintkezhet egymással, mert akkor az elektrolit felé irányítják az energiát.

Hogy ezt megakadályozzák, az akkumulátor készítői elválasztókat helyeznek el közéjük.

Ez a hiba a Samsung Galaxy Note 7-nél is: az elválasztók hibásak, és hagyják egymáshoz érni a két elektródát. Ilyenkor az összes energia az elektrolitok felé pumpálódik, ahelyett, hogy az egyik elektródáról a másikra vándorolnának.

Az elektrolitok nem elég stabilak, hogy kezelni tudják a hirtelen keletkezett gyors mozgást, ez vezet az instabilitáshoz. A magas hőmérséklet - legyen az a két elektróda érintkezése, vagy a kinti hőség miatt - olyan folyamatokat indíthat be az elektrolit és a telepben található egyéb vegyületek között, amelyek gáz keletkezése közben még magasabb hőmérsékletet eredményeznek. Minden ilyen reakciónál, egyre több és több hő keletkezik, egyre gyorsabb ütemben. Ez eredményezi a túlmelegedést, ami tüzet eredményezhet. A telefonok ennek a túlmelegedésnek a megakadályozására kapcsolnak ki.

A University College London kémikusmérnökei is ezt a folyamatot vizsgálták, amikor két elemet teszteltek, hogy hogyan reagálnak, ha 250 Celsius-fokra hevítik őket. A folyamatot hőkamerával rögzítették a Franciaország található Szinkrotonsugárzási Központban. Ez látható EZEN a videón.
 
A Samsung vissza is hívta a túl korán piacra dobott Galaxy Note 7 összes darabját, erről egy nyilatkozatot is kiadtak. Ausztráliában már azt is megmutatták, hogyan fogják jelölni a javított akkumulátorokat (alább látható) szeptember 21. után, ez Magyarországon is hasonlóan fog majd történni: a jobb felső sarokban egy nagy, kék 'S' betűvel, ami a ’safety’ szó (biztonság) rövidítése. Sokan ugyanis nem hajlandóak megválni az eszköztől: szó szerint a tűzzel játszanak. Így van ezzel Mihály Péter, ügyvezető igazgatónk is, aki büszkén és bátran vállalja a nagyszerű eszközért a kockázatot - vannak, akik szeretnek veszélyesen élni. Dél-Koreában már erre is van megoldás: olyan szoftverfrissítést adtak ki, ami maximum 60%-ig engedi feltölteni a telefon akkumulátorát. A frissítés hamarosan hozzánk is megérkezik, a vállalat már világszerte tárgyal a szolgáltatókkal.

A megoldáson természetesen már dolgoznak, keresik az olyan elektrolitot, ami nem gyullad ki, azáltal, hogy sokkal több hő kell gyúlékony gázok képződéséhez. Addig azonban maradtak a jó öreg lítiumion-aksik, amik bár már-már mérnöki csodának nevezhetőek, nem csökkentik az eszközök instabilitását. A Princeton Egyetem anyagtudósa, Dan Steingart szerint: "Bármi, ami ennyi energiát képes tárolni, és ki is tudja adni magából gyorsan az összeset, kezelhető lehetséges bombaként, függetlenül attól, hogy miből készült." Az akkumulátortechnológia fejlődik, de nem egyenlő mértékben azzal, ahogy a gyorsabb töltésre és a hosszabb üzemidőre szükségünk van - ez pedig a gyártókon múlik: nekik kell megvédeni minket attól, amire vágyunk.

Forrás: The Verge, BBC News

Szerző: Kiss Róbert

lítiumion akkumulátorok | akkumulátor | samsung galaxy note